DELEN

Prezi is een tool op het internet om presentaties mee te maken en wordt inmiddels ook wel de ‘powerpoint killer’ genoemd. En terecht, want met Prezi maak je een presentatie waarbij je niet vast zit aan de saaie gebruikelijke presentatiestructuur als die van Powerpoint.

Creativiteit

Vooral voor de creatieve ondernemers onder ons is Prezi een uitkomst. De manier waarop Prezi werkt is heel anders dan die je gewend bent in Powerpoint. Powerpoint is vooral statisch en lineair en dat is is bij Prezi geheel anders. Je hebt namelijk de volledige vrijheid in het ontwerp van je presentatie.

Inzoomen

Een Prezi presentatie is als het ware een mindmap, je laat in je presentatie verschillende banden tussen de onderwerpen zien en kunt op een specifiek deel inzoomen. Bij een presentatie in Prezi werk je eigenlijk op een oneindig groot doek in plaats dat je ‘slides’ gebruikt zoals bij Powerpoint. Op deze manier krijg je een goed beeld van het totale ‘plaatje’. Denk maar aan het oude vertrouwde whiteboard waarmee je met een stift verbanden aangeeft.

Dynamisch

Deze manier van presenteren heeft als voordeel dat het meer dynamisch is en jou de mogelijkheid geeft om te improviseren tijden je presentatie. De presentatie is niet opgebouwd volgens een vooraf vaststaand pad waaraan niet afgeweken kan worden. Je kunt dus heel makkelijk even een stukje overslaan of ingaan op een reactie uit het publiek ingaan. Op deze manier kan een presentatie met Prezi een uniek en dynamisch karakter krijgen.

Grafisch erg mooi

Verder heeft een presentatie in Prezi ook nog eens een verbluffende layout en is het erg makkelijk foto’s, plaatjes, video en ander media materiaal in je presentatie toe te voegen. In combinatie met de mooie soepele overgangen (java techniek) is je presentatie een lust voor het oog!

Voor- en nadelen Prezi

Hier zet ik nog even de voor- en nadelen op een rijtje.

Voordelen:

 • Je hoeft geen vast pad meer te volgen in je presentatie, dus je zit niet meer vast aan vaste dia’s
 • In- en uitzoomen is mogelijk
 • Presentaties kun je ook op je website plaatsen
 • Je kunt veel meer je creativiteit kwijt binnen de presentatie en laat je presentatie op een mindmap lijken
 • Grafisch is het erg aantrekkelijk, een lust voor het oog

Nadelen:

 • Prezi is minder bekend dan Powerpoint, dus het zal met name bij grote organisaties even duren voordat hier meer gebruik van wordt gemaakt.
 • Je moet er mee leren werken, dus kost je minimaal een uur
 • Er zijn wel veel instructievideo’s en voorbeelden maar niet zoals Powerpoint verschillende templates.

Wat zijn jouw ervaringen met prezi?

Bezoek de site van Prezi hier

1 REACTIE

 1. Wil je het onder de knie krijgen dat raad ik het boek “Presenteren met Prezi” of “Prezi voor kids” van Hedwyg van Groenendaal aan. Het boekje voor kids is ook prima geschikt voor volwassenen, een lust voor het oog, weinig tekst, direct aan de slag.
  Ik zou Powerpoint niet afschrijven, maar denk dat je het middel bij de situatie moet kiezen. Heb je een verhaal te vertellen, waarbij weinig interactie met de zaal nodig is of waarbij je niet vaak terug hoeft te grijpen naar eerdere momenten in je verhaal, dan is Powerpoint nog steeds een goed middel.
  In Prezi moet je jezelf inderdaad dwingen om op het ‘canvas’ een mindmap te maken, met steekwoorden of hele korte zinnen. Doe je dat niet dan gaat het al gauw op een slechte Powerpoint lijken, vaak ook nog met zeeziek makend gezoom.
  Het grootste voordeel van Prezi vind ik dat je in eerste instantie al je informatie kwijt kunt, een soort braindump en vervolgens groepeert. Door dat groeperen in thema’s kun je beter kiezen wat de belangrijkste thema’s zijn en welke je moet schrappen. Dat laatste gebeurt vaak niet met als gevolg te volle of te lange presentaties.
  Hedwyg van Groenendaal heeft een prachtige Prezi gemaakt over hoe je een Prezi maakt: http://prezi.com/z0r4k77j7xr7/what-makes-a-great-prezi-and-where-can-i-learn-this-cool-stuff/

LAAT EEN REACTIE ACHTER