10 netwerktips voor in de praktijk

Netwerken is een proces van andere mensen ontmoeten en win - win situaties creëren tussen deze mensen. Het netwerken zorgt voor de basis van zakelijke relaties. Zo is het gebruikelijk om door effectief te netwerken verschillende zaken te bewerkstelligen zoals het vinden van belangrijke investeerders, klanten en partners. In dit artikel geven we 10 praktische netwerktips. 

 

1. Zorg voor een goede presentatie


De eerste indruk is erg belangrijk, de eerste indruk is meestal de manier hoe u zich presenteert. Het zijn de kleine dingen: zorg dat u er netjes uitziet, let op taalgebruik, maak oogcontact en zorg voor een vleugje professionaliteit en charisma.

2. Bombardeer uw gesprekspartner niet


Maar zorg voor interactie; als u netwerken als een mogelijkheid ziet om over uzelf en uw bedrijf te praten zult u snel mensen gaan vervelen. U kunt beter meer luisteren en alleen af en toe strategische dingen vertellen.

3. Gebruik alle media


Traditioneel netwerken is vaak in de vorm van een borrel op een fysieke plek. Tegenwoordig kunt u ook het internet goed gebruiken om te netwerken.

4. (zakelijke) Netwerkverenigingen


Door lid te zijn van een vereniging ontmoet u doorgaans nieuwe mensen, zeker als ze dezelfde interesse hebben kunt u interessante contacten op doen.

5. Wees selectief en toegewijd


Regelmatig vinden er vele netwerk events plaats en het internet biedt toegang tot duizenden ondernemers. Helaas halen veel ondernemers hier te weinig uit. De fout is dat veel ondernemers weinig aandacht geven aan potentiële kansen. Zorg voor meer toewijding en kies de ondernemers die u wilt benaderen selectief uit zodat u weet dat de kans groter is dat er zaken gedaan kunnen worden.

6. Uw bestaande netwerk


Heeft u al eens geïnformeerd binnen uw huidige netwerk van familie en vrienden? Het voordeel is dat familie en vrienden ook allemaal een netwerk hebben en misschien kennen zij weer iemand waarmee u goede zaken zou kunnen doen. Een ander voordeel is dat u direct een introductie heeft en dat dit makkelijker gaat dan uzelf introduceren tegenover compleet vreemde mensen.

7. Netwerk altijd


Laat geen kans onbenut en houdt uw ogen en oren open. Wie weet komt u iemand tegen in uw privé omgeving die u later weer op een zakelijk event tegenkomt. U heeft dan direct een aanleiding om een gesprek aan te gaan.

8. Vind het middelpunt van invloed


In de film 'The Pursuit of Happyness', Will Smith speelt een effectenhandelaar die vrienden wordt met een extreem belangrijke bankier die veel klanten, vrienden en andere contacten heeft. Ondanks de bankier zelf geen zaken doet met de effectenmakelaar, doet de effectenhandelaar wel zaken met de contacten van de bankier. De les die u hieruit kunt leren is dat elke groep een middelpunt van invloed heeft, een invloedrijk persoon dus. Het is belangrijk om dus goede contacten met zulke personen te onderhouden.

9. Help anderen


Ondanks uw ultieme doel het vinden van investeerders of klanten is, is er altijd een mogelijkheid om anderen te helpen. Door anderen te helpen vergroot u uw netwerk, vroeg of laat krijgt u hier zelf ook weer profijt van.

10 Kies voor een Zen benadering


De beste manier van netwerken is de manier van netwerken waarbij u niet helemaal bewust bent van het feit dat u aan het netwerken bent. Als u bijvoorbeeld tijd doorbrengt met vrienden, heeft u dan continue in uw hoofd dat u aan uw vriendschap moet werken? Vast niet, u verliest uzelf in het moment, dat is ook de benadering voor een zakelijk netwerk gesprek.

Goed netwerken vraagt een balans tussen een methodische aanpak waarbij u in het achterhoofd houdt dat u uzelf niet verliest in het gesprek, dus uzelf niet te serieus neemt.

10 redenen waarom jij een boek moet schrijven
MVO: de 'M' staat voor 'Milieu'

Gerelateerde berichten

 

Reacties

Nog geen reactie
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
zaterdag 16 februari 2019

Algemene voorwaarden

Adverteren

Help/FAQ

Webwinkel

Auteurs

 
Cron Job Starts
0
Shares