17 netwerk fouten die je niet moet maken

Netwerken is niet alleen maar samen met andere ondernemers een borreltje drinken en praten over elkaars bedrijf. Het is meer dan het uitwisselen van visitekaartjes of linken in het ondernemersnetwerk van Ondernemer24. Effectieve netwerkers hebben hun huiswerk gedaan, stappen uit de comfortzone en maken zeker de onderstaande fouten niet.

Natalie Walters waarschuwt op Business Insider voor de volgende fouten die je als netwerkende ondernemer zeker niet moet maken:

1. Loop er niet slonzig bij.

Denk goed na welke kleding je gaat dragen. Kleding maakt immers de man (en vrouw natuurlijk). Zorg dat je kleding kiest die het beste past bij het netwerkevent. Vergeet niet dat je maar 1 keer de beste indruk kan maken, en dat je voordat je ook maar iemand gesproken hebt kun je al zijn ‘afgeschoten’ door je verkeerde kledingkeuze.

2. Negeer geen mensen die niet belangrijk lijken.

Probeer met een zo’n open mogelijke houding en oprechte interesse met mensen te praten. Van het een komt het ander, en je weet nooit zonder introductie met wie je echt praat. Een onbelangrijk lijkend persoon kan later best heel belangrijk voor je carrière en bedrijf zijn.

3. Verwacht geen direct werk uit een netwerkevent.

Je kent ze vast wel, de ondernemers die als haviken op een borrel rondstruinen. Zodra jij jezelf prijs hebt gegeven en zij je tot hun bulls Eye hebben gemaakt kom je niet meer van ze af. Eigenlijk willen ze direct zakendoen. Ben je op zoek naar opdrachten of werk, vraag er niet om tijdens een netwerkmeeting, dit komt te pusherig over. Investeer eerst in een goede relatie en kijk naar wat jullie voor elkaar kunnen betekenen.

4. Wees niet ongeïnformeerd.

Wees niet verbaasd over actuele zaken, zorg dat je voor het event de belangrijkste nieuwsitems hebt gescand en wees zeker op de hoogte wat er actueel is in jouw branche. Laat je niet verrassen, want mensen verwachten dat jij ook op de hoogte bent.

5. Vergeet je visitekaartje niet.

Zorg dat je na een goed gesprek niet hoeft te zeggen dat je de visitekaartjes bent vergeten.

6. Verzamel visitekaartjes niet als postzegels.

Probeer niet een plakboek vol visitekaartjes te sparen. Het is geen LinkedIn waarbij 500+ connecties een goed teken lijkt. Netwerken is persoonlijk, je investeert in (nieuwe) relaties waarbij kwaliteit boven kwantiteit gaat.

7. Denk niet alleen aan jezelf.

Iedereen op een netwerk event heeft wel iets nodig. Netwerken is een interactief communicatieproces waarbij een gezamenlijke belangen belangrijk zijn. Win-win dus. Ondernemers die netwerken moeten geven en nemen. Als jij een persoon bent die kan ‘leveren’, dan zullen mensen jou ook als zodanig herinneren.

8. Wees niet vaag.

‘Ik wil een nieuw bedrijf starten, misschien iets in de reisbranche’. Dit zijn niet de uitspraken waar ondernemers op zoek naar zijn. Zorg dat je specifiek je vaardigheden en ervaringen noemt, wees concreet want daar kunnen mensen wat mee.

9. Probeer niet gelijk voor de top te gaan.

Premier Rutte aan de telefoon hebben zal waarschijnlijk geweldig voor jou zijn, maar waarschijnlijk kun je niks voor hem betekenen. Benader niet zomaar topmensen en topondernemers. Ga voor mensen op je eigen level. Een goede connectie is niet gebaseerd op wat je wilt of nodig hebt. Je moet de connectie verdienen door te presteren.

10. Bemoei je niet met een discussie.

Als twee mensen een discussie hebben dan is het onbeleefd om je er mee te bemoeien en mee te doen. Zijn er drie of meer mensen bezig met een discussie dan kun je vriendelijk vragen of je mee mag doen met het gesprek.

11. Lieg niet.

Maak geen beloftes die je niet nakomt. Kom altijd je afspraken na. Beloof niet dat je iemand nog zal bellen of mailen als je al weet dat je dat niet gaat doen.

12. Monopoliseer niet iemand zijn tijd.

Geef ondernemers op een netwerkborrel wel de ruimte. Maak een regel voor jezelf: na de introductie, en een gesprek van 10 minuten, bedank de persoon voor zijn tijd, wissel visitekaartjes uit, geef de persoon een hand en vertel hem hoe interessant je het vindt dat je hem ontmoet hebt. Uiteraard doe je dit niet als de persoon erg geïnteresseerd en betrokken is in de conversatie, dan kun je het gesprek voortzetten.

13. Vergeet niet contact op te nemen.

Allereerst moet je de nieuwe contacten bedanken voor de tijd die ze vrij hebben gemaakt om met jou praten. Hierdoor krijgen ze een positieve herinnering aan het gesprek met jou. Ten tweede moet je de dingen nakomen die je hebt afgesproken. Dus als je nog een artikel zou mailen, doe dat dan. Als je iemand met een persoon in contact zou brengen dan doe je dat ook.

14. Ga geen verkooppraatje houden tijdens de follow up.

Als je na het netwerkevent contact gaat opnemen met je nieuwe contacten, ga dan geen verkooppraatjes houden. Het is geen salespitch. Werk aan je nieuwe relatie waarbij je kijkt hoe je elkaar verder kunt helpen.

15. Vraag niet te veel.

Als je iemand slechts 1 keer hebt ontmoet dan kun je deze beter niet hele directe dingen vragen of dingen van hem verwachten. Zorg dat je de relatie eerst uitbouwt alvorens je om een gunst vraagt.

16. Misbruik je netwerk niet.

Als iemand je toestemming geeft hem te gebruiken als referentie, behandel dit aanbod dan met respect en gebruik deze referentie met zorg. De persoon in kwestie mag geen spijt gaan krijgen. Als je een referent te vaak gebruikt gaat de werking ervan verloren.

17. Vergeet niet ‘Dankjewel’ te zeggen.

Als laatste, maar zeker niet de onbelangrijkste blunder: vergeet nooit dankjewel te zeggen. Dit is een van de grootste netwerkfouten die een ondernemer kan maken.

Bron: Business Insider


logoondernemer24website6

 

Bouw aan je ondernemerschap met onze

COMMUNITY, KENNIS, MARKTPLAATS en OPLOSSINGEN

Ondernemer24 helpt je vooruit met onmisbare kennis en een enorm netwerk. Je ontmoet ondernemers, je bent vindbaar in onze community, hebt toegang tot praktische oplossingen en bent op de hoogte van de laatste tips & trends. Met onze zakelijke marktplaats kun je door het plaatsen van gratis advertenties gericht naar opdrachten, experts of bedrijfsmiddelen zoeken. Heb je vragen dan kun je die stellen in ons forum en de beste kortingen hebben we als deals voor je samengesteld.

JA, Ik Meld Me Aan.

 

Online netwerken: social media tips voor onderneme...
In 5 stappen jouw website als leadgenerator

Gerelateerde berichten

 

Reacties 1

Gast - Mary op donderdag 17 maart 2016 10:42

hahaha geweldige foto!

hahaha geweldige foto!
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
zaterdag 16 februari 2019

Algemene voorwaarden

Adverteren

Help/FAQ

Webwinkel

Auteurs

 
Cron Job Starts
0
Shares