3 dingen die je moet weten over de SBR verplichtstelling

Misschien dat het langs je heen is gegaan maar er wordt al jaren over SBR (Standard Business Reporting) gesproken. Deponeer jij je jaarrekening jaarlijks op papier bij de Kamer van Koophandel? Dan moet je dit vanaf boekjaar 2016 via SBR doen. Vanaf dan is deponering op papier niet meer mogelijk. Om aan te kunnen leveren via SBR dien je te beschikken over SBR-software en een digitaal certificaat. Dit is kostbaar maar er zijn ook goedkopere alternatieven.

SBR

Dit staat voor Standard Business Reporting en is een standaard voor rapportages. Naast de Kamer van Koophandel kunnen ook de Belastingdienst en het CBS rapportages in SBR-formaat ontvangen. Hier zit een hele techniek (XBRL) achter die niet relevant is voor de ondernemer. Het gaat erom dat je vanaf volgend jaar de publicatiestukken via SBR kunt deponeren.

1. Verplichte deponering via SBR vanaf boekjaar 2016

Vanaf boekjaar 2016 is het dus verplicht om via SBR te deponeren. (kleine rechtspersonen of micro-entiteiten). Normaal gesproken zal dit dus gaan plaatsvinden vanaf 2017 omdat je na 2016 natuurlijk pas deponeert over boekjaar 2016.

2. SBR-software en digitaal certificaat

Voor aanlevering via SBR moet je beschikken over SBR-software en een digitaal certificaat. Dit is vrij kostbaar als je maar één aanlevering per jaar doet. Ondernemers die zelf heen jaarrekening deponeren, maken in tegenstelling tot accountants- en administratiekantoren niet met geavanceerde rapportagesoftware. De jaarrekening wordt veelal gemaakt in Word of Excel, uitgeprint en naar de KvK opgestuurd. Om voor die ene deponering software aan te schaffen en ook nog een digitaal certificaat, lijkt te veel van het goede. Er zijn goedkope alternatieven. Zeker als je gewend bent te werken met Excel is XBRLreports de moeite waard om eens naar te kijken. De kosten zijn beperkt en aanschaf van een digitaal certificaat is niet noodzakelijk omdat je met het certificaat van XBRLreports je jaarrekening kunt versturen.

3. Portaal KvK alternatief

Om ondernemers niet met onnodige kosten op te zadelen heeft KvK een aantal jaren geleden een online portaal gelanceerd. Met dit Zelf Deponeren Jaarrekening portaal kunnen ondernemers online hun jaarrekening invullen en deponeren zonder de aanschaf van software. Ondernemers die beschikken over een WWW-profiel van KvK kunnen hier kosteloos gebruik van maken.

Wees op tijd voorbereid en zorg je dat op tijd je jaarrekening deponeert.


logoondernemer24website6

 

Bouw aan je ondernemerschap met onze

COMMUNITY, KENNIS, MARKTPLAATS en OPLOSSINGEN

Ondernemer24 helpt je vooruit met onmisbare kennis en een enorm netwerk. Je ontmoet ondernemers, je bent vindbaar in onze community, hebt toegang tot praktische oplossingen en bent op de hoogte van de laatste tips & trends. Met onze zakelijke marktplaats kun je door het plaatsen van gratis advertenties gericht naar opdrachten, experts of bedrijfsmiddelen zoeken. Heb je vragen dan kun je die stellen in ons forum en de beste kortingen hebben we als deals voor je samengesteld.

JA, Ik Meld Me Aan.

 

De marketinglessen die je kunt leren van Pablo Esc...
MKB'ers en ZZP'ers kunnen telefooncontract nu ook ...

Gerelateerde berichten

 

Reacties

Nog geen reactie
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
woensdag 20 maart 2019

Algemene voorwaarden

Adverteren

Help/FAQ

Webwinkel

Auteurs

 
Cron Job Starts
0
Shares