3 tips die je weer zin geven in werk dat je haat

Je bent waarschijnlijk niet voor niets ondernemer geworden. Een van de belangrijkste redenen zal waarschijnlijk ‘werk doen dat je leuk vind’ zijn. Maar wat moet je als je in een opdracht verzeild bent geraakt waarbij het werk dat je doet je tegen gaat staan? Geef je de opdracht terug of maak je deze professioneel af? Hoe doe je dat? Hoe vind je toch de zin van, en betekenis in werk wat je eigenlijk haat?

 

Je kent het misschien wel, de saaie routine klusjes die slaapverwekkend zijn. Of je opdrachtgever of mensen waarmee je samenwerkt zijn eigenlijk niet zo spannend. Het zijn van die dagen waar je als ondernemer wel eens doorheen moet slaan en niet die bepaald terugslaan op het gevoel van ‘ik ben een gelukkige ondernemer’. Helaas kun je als ondernemer niet alle vervelende opdrachten uitbesteden en moet je er zelf ook mee om kunnen gaan.

Als je in die situatie zit is het belangrijk te bedenken dat leuk werk en betekenisvol werk twee verschillende dingen zijn. Wat deze twee overeenkomen is dat ze beide voor tevredenheid zorgen. Daarom is het belangrijk de zin van je saaie werk in te zien ook al denk je dat het werk al je energie opzuigt en je er geen uitdaging meer in ziet.

 

3 tips die je weer zin geven in werk dat je haat

 

1. Weet waarom je het doet

Het maakt niet uit in welke situatie je zit, er is een reden waarom je bezig bent met je huidige werk. Misschien doe je het op dit moment puur voor het geld en probeer je een moeilijke periode door te komen. Of doe je extra klussen om toch extra geld voor investeringen vrij te maken om een volgende stap te maken.

Als je het hogere doel in je achterhoofd houdt, geeft het je werk veel meer zin en voldoening. Neem af en toe een moment van je tijd en vink alle redenen af voor waarom je dit vervelende klusje ook nog maar weer deed en kijk naar het hogere doel.

 

2. Benader je werk vanuit een intrinsiek perspectief

Oke, het werk mag dan wel saai zijn maar dat betekent niet dat je er niet op andere manieren voldoening uit kunt halen. Je kunt je werk een extra intrinsieke dimensie geven en het leuk maken op andere vlakken. Hou je van humor, dan kun je de werksfeer een stuk leuker maken door een stukje humor in de werksfeer in te brengen. Haal eens onverwacht een extra kopje koffie of een taart op voor je medewerker en je zult zien dat je er best voldoening uit kunt halen.

 

3.  Zorg voor reflectie

Zit je in een klus waarbij je je erg ongelukkig voelt, je stress ervaart en gefrustreerd bent? Dan moet je een manier vinden om je er doorheen te slaan. Een manier om hiermee om te gaan is de zin van je huidige werk te vinden door je verleden te reflecteren en een connectie aan te gaan met de toekomst.

Je hebt in het verleden vast meerdere vergelijkbare situaties gehad vergelijkbaar met de situatie waarin je nu verkeerd. Ga bij jezelf na welke positieve dingen die situaties je hebben opgeleverd: bijvoorbeeld: ‘dat lastige examen ooit heeft je toch maar mooi een grote stap verder gebracht'.

Denk ook naar de toekomst toe en bedenk hoe het zal zijn als je deze rotklus achter je hebt gelaten. Welke volgende doelen kun je dan nastreven en welke leuke dingen liggen in het verschiet? Het enige wat je moet is gewoon geduldig zijn en het werk afmaken voordat je verder kan.

Door het verleden te reflecteren en een connectie aan te gaan met de toekomst kun je de huidige situatie minder vervelend maken.

Bron: Mashable

Service with a smile
10 voordelen van schrijven voor Ondernemer24

Gerelateerde berichten

 

Reacties

Nog geen reactie
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
vrijdag 22 maart 2019

Algemene voorwaarden

Adverteren

Help/FAQ

Webwinkel

Auteurs

 
0
Shares