4 stappen voor effectief online netwerken

Een misvatting is dat online netwerken als doel heeft opdrachten te verkrijgen. In werkelijkheid is netwerken het bewerkstelligen van duurzame relaties waaruit meerdere kansen kunnen ontstaan. In dit artikel gebaseerd op een blog van Alexandra Levit staan 4 stappen die het makkelijker maken om online te netwerken.

 

Waarom online netwerken?


Online netwerken zorgt ervoor dat je relaties op een makkelijke manier kunt onderhouden en kunt laten ontstaan. Deze relaties zorgen voor waardevolle feedback en informatie.

Ondernemers kunnen hun netwerk inzetten om informatie te verkrijgen, zichzelf te profileren, hun boodschap online uit dragen en het onderhouden en vastleggen van persoonlijke connecties die jou als ondernemer verder kunnen helpen om je doel te bereiken. Social media geeft ondernemers de kans om met mensen in contact te komen die ze anders nooit hadden kunnen bereiken.

Hoe je deze mensen het beste kunt bereiken en hoe je social media kan inzetten hangt af van een paar simpele stappen. Hoe bereik je dus mensen die normaliter onbereikbaar zijn en krijg je aandacht van mensen die eigenlijk altijd te druk zijn om je telefoontje te beantwoorden of je terug te mailen?

1. Kijk hoe jij je netwerk kunt uitbreiden


Zorg dat je deelneemt aan interessante groepen binnen een social network. Groepen die jouw interesse of vakgebied delen. Neem deel aan discussies en lever af en toe een bijdrage in de vorm van een antwoord op een vraag van iemand. Als je echt goed en kwalitatief advies geeft is de kans groot dat je gaat opvallen en je de interesse van mensen gaat opwekken. Er is geen betere manier om je expertise te promoten.

Om je netwerk op een goede manier uit te breiden moet je zorgen dat je mensen zoekt die bij jou passen, die contacten hebben waar jij ook iets aan hebt en die bijvoorbeeld in ‘hetzelfde wereldje’ zitten.

2. Weet wat je te bieden hebt en wat je zoekt


Het is vrij normaal om een ander te helpen, tenminste de meeste mensen zullen iemand willen helpen als ze op de juiste manier benaderd worden.

Of je nu mensen online of offline benaderd, je zult dit wel met een doel moeten doen. Bedenk wat je van die persoon wilt en hoe deze jou zou kunnen helpen bij het bereiken van je doel. Zorg er wel voor dat je verzoek redelijk is, dus dat je in eerste instantie niet teveel vraagt. Je kent de persoon in kwestie immers nauwelijks.

Goed netwerken is eigenlijk samenwerken, bedenk voor iedereen die je om advies of een dienst vraagt hoe je deze zelf ook kunt helpen. Zorg ervoor dat je het werk, de diensten of producten van je contacten volgt en misschien kun je diegene wel adviseren of helpen. Voorkom wel dat het opdringerig overkomt of dat je indruk op je contact probeert te maken. Dit kan averechts werken. Waar je helemaal voor uit moet kijken is dat je dingen belooft die je achteraf niet waar kan maken!

3. Zorg voor persoonlijk contact


Een social network is niet een netwerk vol met bedrijven, maar met mensen, zakenmensen en ondernemers. Al die mensen zijn in eerste instantie gewoon mens en vinden het leuk om op een persoonlijke manier benaderd worden. Vertel dus ook iets over jezelf bij een introductie, en heb het niet alleen maar over wat jij allemaal doet en kan. Een persoonlijk verhaal geeft een stukje herkenning en vertrouwen. Wees in een bericht persoonlijk, respectvol en laat ook duidelijk je vraag naar voren komen. Mocht de persoon in kwestie dichtbij wonen of werken dan kun je natuurlijk ook een kopje koffie gaan drinken en dingen face to face uitleggen.

4. Zorg ervoor dat je het contact onderhoudt


Heb je een netwerk met waardevolle contacten dan moet je zorgen dat deze ook waardevol voor jou blijven. Laat dus af en toe iets van je horen en vraag hoe het er mee gaat. Het is belangrijk dat de persoon in kwestie weet wie jij bent en als hij je ooit geholpen hebt dan kun je hem of haar op de hoogte houden van de ontwikkelingen. Een dankbetuiging of compliment staat trouwens altijd op zijn plaats en soms is waardering belangrijker dan geld!

Bron: www.mashable.com
5 tips voor échte werknemerstevredenheid
9 veel gemaakte fouten op LinkedIn

Gerelateerde berichten

 

Reacties

Nog geen reactie
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
zaterdag 16 februari 2019

Algemene voorwaarden

Adverteren

Help/FAQ

Webwinkel

Auteurs

 
Cron Job Starts
0
Shares