9 netwerk blunders die je reputatie zullen vernietigen

Netwerken is net werken, een bekende quote die zegt waar het op staat. Netwerken is niet gewoon maar wat doen, maar werken aan relaties met andere professionals. Maak je er een zootje van dat netwerken, dan kan dat voor aardige reputatieschade zorgen. Voorkom dat, en stap niet in deze open valkuilen.

 

Darrah Brustein wordt de koningin van het netwerken genoemd, tenminste dat schrijft ze over zichzelf op Entrepreneur.com. Ze geeft 9 tips om ervoor te zorgen dat je niet finaal de mist in gaat betreffende het netwerken. Doe je voordeel ermee.

1. Je hebt jezelf niet geïntroduceerd.

Een waardevolle wederkerige relatie begint natuurlijk met een introductie. Veel ondernemers sturen dezelfde introductie blind naar meerdere personen. Daar gaat het dan fout: de lezer heeft dat 9 van de 10 keer door. Zonde van jouw tijd en je reputatie en zonde van de tijd van de ontvanger.

Gebruik je een derde partij, een zogenaamde kruiwagen, zorg dan dat deze ook betrokken is bij de introductie, stuur een extra mailtje naar de derde partij en zorg dat iedereen op de hoogte is van de aanstaande afspraak of ontmoeting.

2. Je laat de derde partij niet horen hoe het is gegaan.

Veel mensen worden geïntroduceerd en laten daarna niks meer van zich horen. Het is ook zeer nuttig en zeker netjes om de derde, introducerende partij achteraf te laten weten of je afspraak ook iets heeft opgeleverd. Je geeft op deze manier aan dat die derde partij zijn tijd ook goed heeft besteed door jou te introduceren. Een dankjewel hoort natuurlijk vanzelfsprekend te zijn, maar wordt te vaak vergeten.

3. Je verkeer in slecht gezelschap.

Het is geen wonder dat toen we kinderen waren, onze ouders bezorgd waren dat we ‘verkeerde’ vriendjes zouden krijgen. Rondhangen met de verkeerde vrienden, dus vrienden met een slechte reputatie, geeft jou automatisch ook een slechte reputatie.

4. Je wacht te lang met reageren.

Zorg dat je binnen 24 uur (terug)reageert. Als je binnen een dag niet gereageerd hebt, geef je eigenlijk een signaal af dat je jezelf te belangrijk vindt, of dat je geen interesse hebt. We hebben het allemaal erg druk, maar je kunt altijd een mail sturen dat je het bericht hebt ontvangen en je er snel op terug komt.

5. Je denkt alleen maar aan jezelf.

Een van de primaire redenen dat netwerken een verkeerde reputatie heeft en mensen denken dat het niet nuttig is, is dat veel mensen als haviken op zoek zijn naar een prooi. Ze zijn vooral met zichzelf bezig en willen graag verkopen. Probeer tijdens het netwerken uit te zoeken hoe je de andere partij echt zou kunnen helpen en op welke punten jullie raakvlakken hebben en elkaar kunt helpen. Probeer niet altijd direct iets terug te verwachten, netwerken is een lange termijn investering.

6. Je denkt alleen maar ‘omhoog’.

Een veel voorkomende netwerkfout is dat mensen alleen in contact willen komen met mensen met een bekende reputatie of met meer macht. Vergeet niet dat relaties met mensen in alle richtingen erg waardevol zijn.

7. Je onderschat de kracht van iemands netwerk.

Als je iemand ontmoet, dan ontmoet je niet alleen de persoon in kwestie. Je ontmoet zijn hele netwerk van honderden mensen. Houdt in je achterhoofd dat hij/zij de poortwachter is van de poort naar honderden interessante nieuwe contacten. Beoordeel niet alleen iemand op zijn persoonlijke waarde, maar kijk ook of hij interessante contacten heeft.

8. Je doet niet wat je zegt.

Het is heel simpel: doe wat je zegt. Als je belooft om te mailen, doe dat dan ook.

9. Je denkt dat je niet hoeft te netwerken.

Als je zegt dat je niet hoeft te netwerken zeg je eigenlijk dat je geen hulp nodig hebt van anderen of dat je geen behoefte hebt om mensen te helpen. Netwerken is een soort woord voor het ‘bouwen aan relaties’, dus je zegt eigenlijk dat je blij bent in de cirkel die je hebt gecreëerd en bouwt een muur om verder niemand anders binnen te laten.

Bron: Entrepreneur.com


logoondernemer24website6

 

Bouw aan je ondernemerschap met onze

COMMUNITY, KENNIS, MARKTPLAATS en OPLOSSINGEN

Ondernemer24 helpt je vooruit met onmisbare kennis en een enorm netwerk. Je ontmoet ondernemers, je bent vindbaar in onze community, hebt toegang tot praktische oplossingen en bent op de hoogte van de laatste tips & trends. Met onze zakelijke marktplaats kun je door het plaatsen van gratis advertenties gericht naar opdrachten, experts of bedrijfsmiddelen zoeken. Heb je vragen dan kun je die stellen in ons forum en de beste kortingen hebben we als deals voor je samengesteld.

JA, Ik Meld Me Aan.

 

4 manieren om als ondernemer de winst te verbetere...
Vraagt en gij zult vinden

Gerelateerde berichten

 

Reacties

Nog geen reactie
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
zaterdag 16 februari 2019

Algemene voorwaarden

Adverteren

Help/FAQ

Webwinkel

Auteurs

 
Cron Job Starts
0
Shares