Alle ballen op de penningmeester!

Omdat uitvindingen van Johan Cruijff het altijd goed doen in een verstandig verhaal: vooruit nog ééntje dan. Zie ook onze blog van 20 december - daar noemden we het ‘geheim van succes’ al even: Laat de zwakste speler van je tegenpartij gewoon vrij staan. Dan krijgt die vanzelf een keer de bal en moet dan iets leuks bedenken. Veel veiliger dan wanneer de beste, creatiefste speler dat gaat doen!


Vertaald naar Sales en Marketing: gewoon toepassen dit principe. Maar vergeet niet, de kracht van deze tactiek was dus: bij de tegenpartij! In je eigen ploeg (= bedrijf) is het niet handig, al die ruimte voor iets waar je niet goed in bent.

Waar willen we heen: weet waar je goed in bent en doe dat. Verkoop dat, herhaal dat, verkondig dat, communiceer dat. Weet ook waar het ophoudt en wat anderen beter kunnen doen. Je vermindert je totale waarde als je als bedrijf dingen doet die niet je ‘core business’ zijn. Of als je als zzp-er ergens blijft zitten en taken gaat doen die niet bij je passen.

Voorbeeld, ook weer voetbal: PSV. Algemeen directeur Tiny Sanders is niet dom. Hij heeft als handige cijferman bij PSV heel daadkrachtig orde op zaken gesteld. Dat was nodig, om de club financieel weer gezond te krijgen.

Hij zorgde voor meer sponsorinkomsten en voor minder kosten in de organisatie. Om succesvol te saneren, moet je niet zachtzinnig en aardig zijn. Het betekent vaak: hard zijn en niet bang om impopulaire maatregelen te nemen. En dat kan Tiny Sanders als de beste. Alle complimenten voor hem, staande ovatie, missie geslaagd. Mooi moment om op te stappen op het hoogtepunt en voor eeuwig een clublegende te blijven, met kleurenfoto’s in de business lounge. Na zijn vertrek zou er dan weer alle ruimte zijn geweest voor het terugbrengen van de kernwaarde waar de club zich altijd mee onderscheidde van de ‘kille voetbalfabrieken zonder clubcultuur’, namelijk Brabantse gemoedelijkheid. Familiegevoel. Een warme deken voor spelers en medewerkers, een gezellig gevoel dat zelfs de fanatiekste supporters graag overnemen. Ja, dan wordt presteren wel heel makkelijk!

Tiny bleef zitten en nu wordt hem verweten niets te snappen van de voetbalwereld. Niet gemoedelijk genoeg, geen bindende factor. De foutste uitspraak die hij deed, was dat hij dreigde met een levenslang stadionverbod voor de persoon die een kritisch rapport over de clubcultuur lekte. Een duidelijk gevalletje van ‘doe waar je goed in bent en ken je grenzen’.

Liever een voorbeeld uit onze eigen praktijk?


Een klant van ons (Job) is erg sterk in kantoorinrichting. Tot zover gaat het goed. Hij heeft eens in een project niet alleen het complete kantoor ingericht, maar ook het lichtplan verzorgd; hij was er nu toch. Op gezond verstand kwam Job een heel eind en het ging ook prima. Voor zijn klant makkelijk; ontzorgend, zoals dat zo mooi heet. Het kostte hem wel erg veel tijd en inkoop/verkoop kwam hij er ook niet heel florissant uit, maar toch, het licht brandde.

Na vijf maanden kreeg Job telefoon dat het lichtplan niet heel arbotechnisch was uitgevoerd. Er waren wat gebreken en het licht was niet de volle 100%. Hem werd verzocht alles te herstellen. In the end had hij gezeur met zijn klant en moest hij geld toeleggen. Het belangrijkste: de negatieve dingen bleven natuurlijk het best hangen en zijn klant wist zich totaal niet meer te herinneren dat de kantoorinrichting topwerk was!

Flexibele arbeid: is een bepaald type contract wel...
Impasse-management of schaakmat

Gerelateerde berichten

 

Reacties

Nog geen reactie
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
donderdag 21 maart 2019

Algemene voorwaarden

Adverteren

Help/FAQ

Webwinkel

Auteurs

 
0
Shares