Als ZZP’er opdrachten uitvoeren in Duitsland. Stap 2: de Handwerkskammer

Dankzij de sterke economie is er in Duitsland ook veel vraag naar ambachtelijke vakkrachten. Ondanks het langzame herstel hier in Nederland is het voor ZZP'ers in diverse branches nog erg lastig om opdrachten te verkrijgen. Voor u als ZZP’er biedt de Duitse markt ook mogelijkheden.


ZZP'ers die in Duitsland aan de slag willen stellen vaak de volgende vragen:

  1. Waar moet ik beginnen als ik als ZZP'er in Duitsland aan de slag wil?

 

  1. Aan welke eisen moet ik dan voldoen?

 

  1. Wat komt er kijken bij het verwerven en aangaan van opdrachten in Duitsland, en wat betekent dit voor uw fiscale positie in Nederland?In 3 artikelen laat ik u zien wat er nodig is om in Duitsland opdrachten uit te voeren. Hoe u aan opdrachten komt en uwzelf promoot heb ik al toegelicht in stap 1. In deze blog leest u wanneer en hoe u zich kunt registreren bij de Handwerkskammer.

De Handwerkskammer


Voor een zelfstandige uitoefening van een ambacht in Duitsland is conform de Handwerksordnung (reglement van ambachten) is een registratie verplicht. Uitsluitend natuurlijke personen worden in dit register opgenomen. Om te mogen werken als handwerker in Duitsland moet eerst worden beoordeeld of uw beroep Meister- plichtig is. Zo ja, dan dient u zich in te schrijven bij de Handwerkskammer. In de Handwerksordnung bijlage A is een lijst met 41 beroepen opgenomen die Meister- plichtig zijn (HwO Anlage A). Wilt u een van deze beroepen uitoefenen in Duitsland dan bent u verplicht zich te registreren bij de Handwerkskammer. Bent u niet Meister- plichtig maar wel registratieplichtig bij de Handwerkskammer dan zijn er 110 beroepen vermeld in bijlage B van de HwO (HwO Anlage B ).

De EU- verklaring


Bent u Meister- plichtig maar beschikt u niet over een Meisterbrief dan kunt u hiervoor ontheffing aanvragen. Voorwaarde is een verklaring van een bevoegde instantie in het land van herkomst, voor Nederland is dit de KvK.  U moet kunnen aantonen dat:

  • u ten minste 6 jaar ononderbroken als zelfstandige of bedrijfsleider in Nederland werkzaamheden hebt verricht, die in wezenlijke mate corresponderen met het ambacht, dat u in Duitsland wenst, te beoefenen.Of,

  • ten minste 3 jaar ononderbroken als zelfstandige of als bedrijfsleider werkzaam was, nadat u in het betreffende beroep een ten minste 3-jarige opleiding heeft afgelegd.Of

  • ten minste 3 jaar ononderbroken als zelfstandige en ten minste 5 jaar als niet zelfstandige werkzaam was of ten minste 5 jaar ononderbroken in een leidinggevende positie, waarvan ten minste 3 jaar in een functie met technische taken en voor ten minste 1 afdeling van het bedrijf verantwoordelijk was nadat u in het betreffende beroep een ten minste 3-jarige opleiding heeft genoten.Vervolgens kunt u op de site van de Handwerkskammer een formulier vinden waarmee u zich kunt registreren. Meer informatie over dit onderwerp is te vinden op de site van de Handwerkskammer. Na registratie bent u 1 jaar lid. Het lidmaatschap moet jaarlijks worden verlengd, dit kan door een eenvoudige brief te sturen naar de Handwerkskammer.

Zolang u vanuit Nederland blijft werken en uitsluitend kort durende opdrachten doet zijn er geen verdere registraties verplicht.

Als bovenstaande hebt voltooid heeft u heeft zich geregistreerd bij de Handwerkskammer. In stap 1 meer over het vinden van klussen en in stap 3 ga ik in op diverse fiscaliteiten, onder andere de btw, waar u helaas niet aan ontkomt.

Het sales-rookgordijn: Opportunisme niet altijd ev...
Hoe ZZP-schap je geld kost

Gerelateerde berichten

 

Reacties

Nog geen reactie
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
woensdag 20 maart 2019

Algemene voorwaarden

Adverteren

Help/FAQ

Webwinkel

Auteurs

 
Cron Job Starts
0
Shares