Als ZZP’er opdrachten uitvoeren in Duitsland. Stap 3: de fiscaliteiten

Woont u in de grensstreek waarom niet ook eens de blik richten op Duitsland? Voor u als ZZP’er biedt de Duitse markt ook mogelijkheden. Denk vooraf wel aan de fiscale verschillen tussen Duitsland en Nederland!


Wat komt er kijken bij het verwerven en aangaan van opdrachten en wat betekent dit voor uw fiscale positie in Nederland. In 3 artikelen laat ik u zien wat er nodig is om in Duitsland opdrachten uit te voeren. In het eerste artikel heeft u kunnen lezen waar u klussen kunt vinden en hoe u zichzelf kunt promoten. In het tweede artikel heeft u kunnen lezen wanneer en hoe u zich kunt registreren bij de Handwerkskammer. In dit laatste deel ga ik wat dieper in op de fiscale kant van werken in Duitsland.

Bauabzugsteuer


Bent u werkzaam in de bouw, dan kunt u het beste een vrijstelling aanvragen voor de Bauabzugssteuer. Doet u dit niet dan moet de hoofdaannemer of opdrachtgever 15% van de aanneemsom inhouden en afdragen aan de Duitse fiscus. Voor klussen onder de € 5.000 heeft u deze vrijstelling niet nodig! Let op: neemt u een onderaannemer mee dan bent u hoofdaannemer. En daardoor verplicht deze Bauabzugsteuer in te houden of u er van te verzekeren dat de onderaannemer een vrijstelling heeft. Het is mogelijk om ingehouden Bauabzugssteuer terug te vorderen bij het Finanzamt. Dit is echter een tijdrovende klus waar zomaar 6 maanden over heen kan gaan voordat u, uw geld terug heeft. Dit gaat ten koste van uw cashflow.

Diensten aan particulieren


Levert u veelal diensten aan particulieren dan moet u zich registreren voor de btw bij de belastingdienst in Duitsland; omdat u deze klanten met Duitse btw moet factureren. U moet dan ook periodiek btw aangiften doen in Duitsland. Het is aan te raden om hiervoor een duidelijke administratie in te richten zodat u deze facturen eenvoudig kunt reproduceren. Duitsland kent een iets ander systeem van btw aangiften dan u gewend bent. Zo zijn er periodiek de  voor- aangiften welke elektronisch moeten worden ingediend en vervolgens een jaaraangifte, bij ons bekent als suppletie- jaaraangifte. Daarnaast kent Duitsland de Zusammenfassende Meldung bij u bekent als ICL aangifte. De aangiften moeten vanzelfsprekend in het Duits op de voorgeschreven wijze worden ingediend. Heeft u in Duitsland een lagere omzet dan € 17.500 dan kunt u opteren voor de kleine ondernemersregeling. In dit geval hoeft u geen omzetbelasting te factureren en dus ook niet af te dragen, keerzijde is dat teruggaaf van voorheffing is uitgesloten.

Verantwoordelijke belastingdienst


Verantwoordelijk voor activiteiten van Nederlandse ondernemers is het Finanzamt Kleve. Een deel van de site van dit Duitse belastingkantoor is in het Nederlands en geeft duidelijke antwoorden op veel gestelde vragen. Vanzelfsprekend is het verstandig uw administrateur/ boekhouder en/ of accountant te vragen u hierbij te begeleiden. Ook zijn er zeker in de grensregio diverse gespecialiseerde kantoren om u te helpen bij uw grensoverschrijdende activiteiten. De elektronische aangiften doet u via het aangifte programma Elster.

Voor werken in andere Europese landen gelden andere lokale regels. Informeer hiernaar voordat u begint met de klus!

Retail: Wie neemt verantwoordelijkheid!
De klant centraal in multi media land: 4 tips

Gerelateerde berichten

 

Reacties 1

Gast - Ron Franzen op maandag 27 januari 2014 19:19

betekenT niet betekend. Zucht.

betekenT niet betekend. Zucht.
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
woensdag 20 maart 2019

Algemene voorwaarden

Adverteren

Help/FAQ

Webwinkel

Auteurs

 
Cron Job Starts
0
Shares