Bedrijfsbesparing: minder betalen voor energie

Binnen een bedrijf ben je continu bezig om de inkomsten te vergroten, terwijl je de kosten zo laag mogelijk probeert te houden. Uitgaven zijn nodig om te draaien, maar minder uitgaven betekent niet altijd dat je minder kunt draaien. Kijk eens naar de energienota, noodzakelijk kwaad, maar hier ligt vaak veel ruimte om te besparen. Een besparing die prettig is op de jaarbalans en soms ook mooi groen is. Wij hebben enkele belangrijke tips op een rij gezet.

Energiebesparing op kantoor

De meeste bedrijven zijn voorzien van een kantoor, of zijn geheel gesitueerd in een kantoor. Als je alle apparatuur bij elkaar optelt, kan je alleen maar tot de conclusie komen dat een kantoor een flinke energieverbruiker is. De bespaartips voor een kantoor zijn eenvoudig en kosten vaak weinig moeite. Kijkt u eens welke tips hieronder u kunt gebruiken:

  • Een goed ICT-plan kan zorgen voor de nodige besparing. In veel kantoren is sprake van overcapaciteit als het gaat om servers, netwerk en harddisks. Door de ingebruikname te beperken tot enkel hetgeen echt nodig is, realiseren bedrijven vaak flinke besparing op het stroomverbruik.
  • Wellicht gebruikt u deze al, maar het op tijd uitschakelen of dimmen van een PC is zeer energiebesparend. U kunt met een tijdsinstelling op de PC, zelf bepalen wanneer deze gaat “slapen” of automatisch uitschakelt.
  • De kwaliteit van nieuwe ICT-apparatuur, maakt dat vervangen een positieve investering is voor uw portemonnee. Ieder jaar weer, neemt de capaciteit van nieuwe ICT-apparatuur met ongeveer 100% toe, het energieverbruik neemt maar zo’n 20% toe. Na een jaar of vier zijn apparaten dus echt verouderd, de verhouding tussen capaciteit en energieverbruik zijn dan negatief.
  • Echte energievreters zijn de kopieer(print)apparaten. Veel kantoren zijn nog niet paperless, dus dit apparaat is door de dag heen geregeld nodig. Helaas staan ze vaak ook ’s nachts aan. Zorg dus dat de kopieerapparaten automatisch, of handmatig, in een ruststand worden gezet, of zelfs helemaal uit.

Energie vergelijken

Waar we als consument allerhande zaken vergelijken, alvorens over te gaan tot een aanschaf of contract, gebeurt dit in de zakelijke wereld nog te weinig. Veel energiecontracten worden gesloten via een collectief, een veiling of tussenpersoon. Dat terwijl u daar meer betaalt dan wanneer u via een energievergelijker op zoek gaat naar het beste contract. Bovendien is het gemak van een online vergelijker groot, u bespaart niet alleen op uw energienota, u bespaart uw eigen energie, omdat een energiecontract in enkele minuten is afgesloten. De 20% tot 30% die u bespaart op uw energienota, is een wezenlijk bedrag. Er zijn verschillende energievergelijkers, sinds kort ook één die zich helemaal richt op de zakelijke wereld; grootzakelijk, mkb en zzp. Op Minder.nl kunt u snel en eenvoudig een zakelijke energievergelijking maken.

Overheidsubsidies

Met de klimaatdoelstellingen van Parijs is het voor onze overheid belangrijker dan ooit om bedrijven te stimuleren groener te ondernemen. Met de subsidies die door landelijke, provinciale en lokale overheden, worden verstrekt, snijdt het mes aan twee kanten: De bijdrage aan de klimaatproblematiek en een mooie bijdrage aan uw balans. Natuurlijk kosten investeringen geld, maar met de subsidie en de energiebesparing, laten deze zich snel terugbetalen.
Welke subsidies interessant zijn voor uw bedrijf is afhankelijk van vele factoren, wij zetten alvast een paar interessante mogelijkheden op een rij:

  • EIA (Energie-investeringsaftrek): Bij investering in energiebesparende bedrijfsmiddelen of technieken.
  • MIA (Milieu Investeringsaftrek): Bij investering in milieuvriendelijk bedrijfsmiddelen.
  • DEI (Demonstratie energie-innovatie): Bij een energiebesparend project of een project dat duurzame energie opwekt of het gebruik van duurzame energie stimuleert.

Groene lening

Banken hebben naast de reguliere financieringsopties, ook groene leningen. U kunt deze aanvragen als uw bedrijf milieuvriendelijke projecten stimuleert. De rente over dergelijke leningen is lager dan bij standaard bedrijfsfinanciering. U kunt natuurlijk niet zondermeer in aanmerking komen, hiervoor is een groenverklaring nodig. Deze verklaring is het bewijs dat uw project voldoet aan alle regels die door de overheid gesteld worden. U kunt deze verklaring aanvragen bij het Ministerie van I&M.

Houd energie over

Na het lezen van deze besparingstips, bent u ongetwijfeld tot de conclusie gekomen, dat ook uw bedrijf kan besparen. Bepaalde investeringen kosten veel tijd, hetgeen zich uiteindelijk natuurlijk wel terugbetaald. Andere aanpassingen zijn snel gerealiseerd, zoals de besparingstips voor kantoor of het online vergelijken en afsluiten van uw energiecontract. Ga meteen aan de slag en houd energie over.


logoondernemer24website6

 

Bouw aan je ondernemerschap met onze

COMMUNITY, KENNIS, MARKTPLAATS en OPLOSSINGEN

Ondernemer24 helpt je vooruit met onmisbare kennis en een enorm netwerk. Je ontmoet ondernemers, je bent vindbaar in onze community, hebt toegang tot praktische oplossingen en bent op de hoogte van de laatste tips & trends. Met onze zakelijke marktplaats kun je door het plaatsen van gratis advertenties gericht naar opdrachten, experts of bedrijfsmiddelen zoeken. Heb je vragen dan kun je die stellen in ons forum en de beste kortingen hebben we als deals voor je samengesteld.

JA, Ik Meld Me Aan.

 

De gevolgen van Prinsjesdag 2016 voor ondernemers ...
Heeft de jaarrekening nog nut?

Gerelateerde berichten

 

Reacties

Nog geen reactie
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
woensdag 20 maart 2019

Algemene voorwaarden

Adverteren

Help/FAQ

Webwinkel

Auteurs

 
Cron Job Starts
0
Shares