Ben jij als ondernemer innovatief?

Als we de betekenis van het woord opzoeken in het woordenboek krijgen we de volgende betekenis:

INNOVATIEF
1) Baanbrekend 2) Grensverleggend 3) Iets nieuws brengend 4) Vernieuwend 
Gevonden op mijnwoordenboek.nl Een klant vertelde mij onlangs dat Nederlanders goed zijn in kopiëren, Een gemiddelde hobbygroep heeft bestaansrecht omdat de mensen exact namaken wat er als voorbeeld aangereikt wordt.
Die ene persoon die daar een eigen draai aan geeft is al snel de vreemde eend in de bijt.

Innovatief ondernemerschap


Toch vraagt je ondernemersplan-handleiding op een bepaald moment „waarin onderscheidt jouw product zich van anderen?” En dan vraagt je plan een onderbouwing waarin je uitlegt hoe jij denkt je te onderscheiden van het algemeen aanbod. Dat is je kans om innovatief te zijn.

Ben jij conceptueel, creatief, ben jij innovatief? Of speel je liever op ‚safe’, en volg je met je bedrijf en je product liever de grote gemene deler omdat die bij de buren al succesvol is?

Drie maanden geleden ben ik met een vennoot met een ondernemersplan voor een creatief en innovatief bedrijf de boer op gegaan voor een financiering en onder andere een wijziging van de omgevingsvergunning. En ergens halverwege het proces betrapte ik mijzelf op de gedachte: waarom hebben we niet iets gekozen wat beter binnen de bestaande kaders past?

Soms wekt al dat vernieuwende ook wel opgetrokken wenkbrauwen op. Zeker nu als gevolg van de crisis bijvoorbeeld de banken wat terughoudender zijn in het verstrekken van leningen.

Inmiddels hebben wij alles rond, de opening achter de rug en we zijn druk bezig om ook het publiek te overtuigen dat we iets te bieden hebben. En heel soms bekruipt me weer het gevoel van: hadden we maar iets gekozen wat in een bestaand kadertje past.

Innovatief zijn is hard werken


Je wordt niet op een dag wakker met een succesvol authentiek bedrijf. Was dat maar zo. En mijn bedrijfspartner en ik worstelen soms met de grenzen tussen dromen en wenselijk. Tussen het aanvankelijke plan, en onze wens om in al dat innovatieve toch ook authentiek te zijn, en de terughoudendheid van het publiek.

Het is hard werken, zeker als in je bedrijfsplan is opgenomen dat je ook nog authentiek wilt zijn. Eerlijk, betrouwbaar, open, transparant, origineel.
Continue voeling houden of je nog wel je aanvankelijke bedrijfsplan volgt en het concept niet uit het oog verliest, maar vooral ook jezelf niet uit het oog verliest, je eigen waarden die je aan je bedrijf wilt koppelen.

Want innovatief is anders, is niet ‚de grote gemene deler’, die zo herkenbaar is dat je er nauwelijks over na hoeft te denken.
Innovatief vraagt lef, van je mogelijke klanten, om buiten hun kaders te kijken en te ontdekken dat innovatief niet eng is, maar gewoon origineel, waar overigens niets gewoons aan is.

Ben jij als ondernemer innovatief? innovatief, b2bcontact, blog


Om je bedrijfsvoering of richting weer eens aan te scherpen zijn er drie vragen die ik jou als lezer mee wil geven:

Hoe onderscheid jij je van de markt?
Ben jij innovatief?
En werk jij met authentieke waarden binnen je bedrijf?

YouTube kanaal voor je bedrijf: waar begin je?
25 gebruikelijke karakteristieken van succesvolle ...

Gerelateerde berichten

 

Reacties 2

Gast - Arda Cassée op maandag 25 november 2013 20:17

Dag Jeanette,
Ik heb een bedrijf dat nu eens helemaal niet aan alle eisen van de markt voldoet. Ik volg mijn hart en heb een kans aangepakt waar iedereen van roept dat ik "wel durf". Eindelijk mijn eigen stek, waar ik mijn publiek en gasten kan tracteren op culinaire en theatrale belevenissen. Ik zie jouw leeftijd, heerlijk... ik ben nog een streepje ouder maar mijn enthousiastme, creativiteit en gelukkig mijn lijf laten mij niet in de steek!!
Ja, iedereen kiest voor zekerheid en natuurlijk je moet een boterham kunnen verdienen... maar soms moet je als ondernemer denken..nu of nooit (meer). Verbinden van mensen dat snap ik. Succes!

Dag Jeanette, Ik heb een bedrijf dat nu eens helemaal niet aan alle eisen van de markt voldoet. Ik volg mijn hart en heb een kans aangepakt waar iedereen van roept dat ik "wel durf". Eindelijk mijn eigen stek, waar ik mijn publiek en gasten kan tracteren op culinaire en theatrale belevenissen. Ik zie jouw leeftijd, heerlijk... ik ben nog een streepje ouder maar mijn enthousiastme, creativiteit en gelukkig mijn lijf laten mij niet in de steek!! Ja, iedereen kiest voor zekerheid en natuurlijk je moet een boterham kunnen verdienen... maar soms moet je als ondernemer denken..nu of nooit (meer). Verbinden van mensen dat snap ik. Succes!
Gast - Jeanette van WifiTea op dinsdag 26 november 2013 11:12

Dag Arda,

Ik heb even op je website gekeken, wat een leuk concept! En wat een mooie activiteiten. Mijn oog viel gelijk op Tea & Tales. :-) En je hebt gelijk met dat wat je schrijft: denken nu of nooit (meer). Als ik ooit in de buurt ben wip ik bij je binnen.
Even een tip over je website: ik heb me suf gezocht naar een adres. Niet kunnen vinden. :-) uit het filmpje en een pagina maak ik op dat het in Vianen is.

Dag Arda, Ik heb even op je website gekeken, wat een leuk concept! En wat een mooie activiteiten. Mijn oog viel gelijk op Tea & Tales. :-) En je hebt gelijk met dat wat je schrijft: denken nu of nooit (meer). Als ik ooit in de buurt ben wip ik bij je binnen. Even een tip over je website: ik heb me suf gezocht naar een adres. Niet kunnen vinden. :-) uit het filmpje en een pagina maak ik op dat het in Vianen is.
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
woensdag 20 maart 2019

Algemene voorwaarden

Adverteren

Help/FAQ

Webwinkel

Auteurs

 
Cron Job Starts
0
Shares