Consument is de nieuwe concurrent

De consument is niet alleen klant, maar steeds vaker ook concurrent. Een moderne variant op de schaap in wolfskleren. Het vijfkrachtenmodel van Micheal Porter verdient dan ook een kleine aanpassing: afnemers zijn steeds vaker ook nieuwe toetreders of substituten.

 

Consumenten worden concurrenten


Eerder schreef ik al over de opkomst van de sharing economy. De opkomst daarvan betekent ook dat bedrijven te maken krijgen met een nieuw soort concurrent uit onverwachte hoek, namelijk de consument, uw klant!

Want ga maar na:  • Waarom zou je een auto kopen of huren als je via Snapcarr een auto kan delen/huren van vrienden en bekenden?

 

  • Waarom zou je een duur en onpersoonlijk hotel boeken, als je voor veel minder geld via AirBnB terecht kunt bij particulieren?

 

  • Waarom zou je gereedschap kopen dat je maar af en toe nodig hebt als je dit via Peerby gemakkelijk kunt lenen bij buurtgenoten?

 

  • Waarom zou je naar een bank gaan als je via Geldvoorelkaar van andere mensen geld kunt lenen?

 

  • Waarom zou je eten kopen bij de supermarkt of naar een restaurant gaan terwijl je via Thuisafgehaald.nl voor een klein bedrag een warme maaltijd kan afhalen bij hobbykoks uit de buurt?

 

  • Waarom zou je nieuwe damesmode kopen als je via het Amerikaanse Threadflip.com niet gebruikte jurken, blouses en mantelpakjes van andere consumenten kunt kopen. Of je leent ze tijdelijk via de website RentTheRunaway.com.

 

  • Waarom zou je in de winkel peperdure merkkleding voor je kinderen kopen, terwijl je op EBay voor veel minder geld zo goed als nieuwe tweehands merkkleding kunt kopen?

 

  • Waarom zou je een klusbedrijf inhuren als je handige buurtgenoten kan inschakelen via WeHelpen, ja-ik-wil of een van die vele andere nieuwe 'buren- en buurtsites'?

 

  • En ga zo maar door....De consument als concurrent, een nieuwe werkelijkheid waar veel sectoren, bedrijven en instellingen vroeg of laat mee te maken krijgen.

Wanneer zijn social media advertenties effectief?
Hoe vaak héb ik het nou gezegd?

Gerelateerde berichten

 

Reacties

Nog geen reactie
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
woensdag 20 maart 2019

Algemene voorwaarden

Adverteren

Help/FAQ

Webwinkel

Auteurs

 
Cron Job Starts
0
Shares