Crisis leidt tot innovatie

Om als onderneming in financieel lastige tijden te overleven, is innovatie nodig. Dat geldt niet alleen voor de grote, maar zeker ook voor de kleine en middelgrote organisaties. Tegelijkertijd is het bijzonder lastig om een nieuwe weg in te slaan als het water aan de lippen staat. Toch blijkt uit onderzoek van Delta Economics dat een groot deel van de eigenaren van een kleinere onderneming voelt dat de crisis de katalysator is geweest van vernieuwing.


Op de vraag wat de noodzaak voor innoveren is, geven de respondenten als meest gegeven reden het economische klimaat aan (42 procent), gevolgd door kostenreductie (40 procent).

Nieuwe aanpak


Hoewel het een onderzoek uit het Verenigd Koninkrijk is, kunnen we aannemen dat de cijfers niet significant afwijken van die in Nederland. Wie een blik werpt op de snelst groeiende MKB-bedrijven in ons land ziet dat de meerderheid ervan een nieuwe aanpak heeft gekozen. Soms door nieuwe producten op de markt te brengen of door geheel nieuwe marken aan te boren. In andere gevallen door het productportfolio te differentiëren of door nieuwe diensten te ontwikkelen. Hoewel er geen direct verband is aangetoond in de aangehaalde studie tussen investeren in onderzoek & ontwikkeling en een verbeterd bedrijfsresultaat, is er wel een duidelijke correlatie tussen de twee aspecten. Dat is ook niet zo gek, want de kost gaat voor de baat uit. Geen vernieuwing zonder investeringen.

Massa observeren


Tijdens een forum van SAP in Londen ging de Brits/Pakistaanse entrepreneur James Caan (onder meer bekend als investeerder in de BBC-tv-serie Dragons’ Den) op dit onderwerp in door te stellen dat je moet observeren wat de ‘massa’ doet. Vervolgens moet je het tegenovergestelde doen om succesvol te zijn. Voor veel firma’s is zo’n stoutmoedige aanpak wellicht riskant. Ik zou dan ook adviseren om de massa te observeren en de beste ideeën eruit te kiezen.

Crisis het hoofd bieden


Dat er iets moet gebeuren staat voor het MKB als een paal boven water. De crisis treft de sector bijzonder hard: in 2012 20.000 banen minder, met naar verwachting nog eens 34.000 extra ontslagen dit jaar (bron: EIM, 24 september 2012). Het overgrote deel (92 procent) van ondernemend Nederland maakt zich zorgen. Twintig procent van de ondernemers heeft dagelijks te maken met de invloed van de crisis; 62 procent heeft er last van, maar gaat wel gewoon door.

De reflex van met name ondernemers in het kleinbedrijf en ZZP’ers is ‘gewoon doorgaan met waar je goed in bent of nog harder werken’. Dit blijkt uit een studie van Millward Brown, in opdracht van BVA (Bond van Adverteerders) en VEA (Vereniging van Communicatie Adviseurs). Bijna 70 procent van de MKB’ers geeft aan naarstig op zoek te zijn naar manieren om de crisis het hoofd te bieden. Het overgrote deel van hen (80 procent) ziet in creativiteit een oplossing. Maar vooral het kleinbedrijf (57 procent) komt daar door de waan van de dag zelf niet aan toe.

Daarom zal het MKB middelen aangereikt moeten krijgen om efficiënter met tijd, mensen en ideeën om te gaan. Gerichte automatisering kan hierin een belangrijke rol spelen. Hiermee krijgen zij eindelijk de ruimte om die broodnodige vernieuwing te realiseren.

Marcel Groenenboom, Director General Business & Channels bij SAP Nederland

Hoe psychologie je helpt je klanten te beïnvloeden
Wat belemmert jou om een goed financieel plan te m...

Gerelateerde berichten

 

Reacties

Nog geen reactie
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
woensdag 20 maart 2019

Algemene voorwaarden

Adverteren

Help/FAQ

Webwinkel

Auteurs

 
Cron Job Starts
0
Shares