De gevolgen van Prinsjesdag 2016 voor ondernemers en zzp’ers

Prinsjesdag wordt traditiegetrouw de derde dinsdag van september gevierd. Het is ook de dag dat de regering haar plannen voor 2017 bekend maakte in de Prinsjesdagstukken. Welke veranderingen hebben de miljoenennota, de diverse begrotingen, het belastingplan voor ondernemers & zzp’ers in petto?

Ondernemer24.nl zet de belangrijkste punten voor ondernemers op een rij.

Het minimumloon gaat naar 21 jaar

Het minimumjeugdloon zal in stappen worden afgeschaft. Naar verwachting wordt dit 22 jaar in 2017 en 21 jaar in 2019. Het is nu nog 23 jaar.

Aanpassing faillissementswet

  • Als ondernemer kun je bij financiële problemen de rechter vragen een stille bewindvoerder te benoemen. De bewindvoerder geeft u advies en begeleiding in de omgang met de schuldeisers.
  • Ook buiten een faillissement wordt een dwangakkoord mogelijk.
  • Mogelijkheid tot Pre-pack. De rechter maakt voor een mogelijk faillissement bekend wie de curator wordt.
  • Nieuwe mogelijkheden om doorstart van noodlijdende ondernemingen makkelijker te maken.
  • Sterkere informatiepositie voor de curator.
  • Faillissementsprocedure wordt eenvoudiger.
  • Verbeterde aanpak van faillissementsfraude.

De eerste schijf van de vennootschapsbelasting wordt verlengd.

Er is besloten om de eerste schijf van de vennootschapsbelasting in stappen te verlengen. Het voorstel is om in 2018 de eerste schijf van 20 procent te verlengen met 50.000 euro tot 250.000 euro. Deze wordt dan in 2020 verder verlengd tot 300.000 euro en in 2021 tot 350.000 euro.

Meer inzet voor innovatieve en snelgroeiende bedrijven.

Er komt vanaf 2017 extra budget voor onderzoek en ontwikkeling via de WBSO beschikbaar. In 2017 gaat het om 33 miljoen euro extra aan financiële steun voor onderzoek en ontwikkeling. Het totaal komt hiermee op 1,2 miljard euro. 

Compensatie werkgever voor transitievergoeding na langdurige ziekte.

Als je een werknemer ontslaat die langer dan 2 jaar ziek is dan moet je zelf de transitievergoeding betalen. Echter zal dit bedrag worden gecompenseerd met geld uit het Algemeen werkloosheidsfonds (Awf). Deze maatregel is ook geldig als je zelf je onderneming sluit vanwege langdurige ziekte of pensioen. Wanneer deze wijziging ingaat is nog niet bekend.

Bijzondere aandacht voor startende bedrijven die willen doorgroeien.

Per 2017 komt 27 miljoen euro beschikbaar voor een meer gunstige gebruikelijk-loonregeling voor innovatieve bedrijven. Hierdoor houden eigenaren meer geld over om in de onderneming te investeren. Er komt ook nog eens 23 miljoen euro vrij voor een regeling om samen met private investeerders te investeren in het MKB en startups.

Wijziging pensioen in eigen beheer.

Per 1 januari 2017 kunnen directeur-grootaandeelhouders (DGA’s) geen pensioen meer opbouwen in de eigen onderneming. Dit pensioen kan via een regeling afgekocht worden of worden omgezet in een oudedagsverplichting.

Regeldruk wordt verminderd.

In 2017 wordt de kabinetsdoelstelling om de regeldruk met 2,5 miljard euro te verminderen gerealiseerd.

Loonkostenvoordeel voor werknemer met laag inkomen.

Er wordt in fases een nieuw systeem van loonkostenvoordelen ingevoerd. De reden hiervoor is dat deze nieuwe premiekortingen voor werkgevers het eenvoudiger moeten maken om mensen met een arbeidsbeperking en ouderen in dienst te nemen.

Verder maakt het lage-inkomensvoordeel (LIV) het goedkoper om personeel met een inkomen tot 120% van het minimumloon in dienst te houden.

De Miljoenennota, de Rijksbegroting, het Belastingplan en andere officiële Prinsjesdagstukken vindt je op https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/prinsjesdag

CC Afbeelding FaceMePLS


logoondernemer24website6

 

Bouw aan je ondernemerschap met onze

COMMUNITY, KENNIS, MARKTPLAATS en OPLOSSINGEN

Ondernemer24 helpt je vooruit met onmisbare kennis en een enorm netwerk. Je ontmoet ondernemers, je bent vindbaar in onze community, hebt toegang tot praktische oplossingen en bent op de hoogte van de laatste tips & trends. Met onze zakelijke marktplaats kun je door het plaatsen van gratis advertenties gericht naar opdrachten, experts of bedrijfsmiddelen zoeken. Heb je vragen dan kun je die stellen in ons forum en de beste kortingen hebben we als deals voor je samengesteld.

JA, Ik Meld Me Aan.

 

Als bedrijf je voorbereiden op brand of ongeluk
Bedrijfsbesparing: minder betalen voor energie

Gerelateerde berichten

 

Reacties

Nog geen reactie
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
donderdag 21 maart 2019

Algemene voorwaarden

Adverteren

Help/FAQ

Webwinkel

Auteurs

 
0
Shares