De HR afdeling verdwijnt !

De HR afdeling gaat verdwijnen! Bernard Marr, een bekende spreker en goeroe op HR gebied,  betoogde onlangs in een column dat organisaties geen HR-afdeling meer nodig hebben. En hij heeft gelijk! De HR afdeling gaat verdwijnen!

Digitalisering HR


Een HR afdeling zoals deze al tientallen jaren bestaat is niet meer van deze tijd. Bijna alle administratieve HR-taken zijn gedigitaliseerd (e-HRM), zoals verlofbriefjes, ziekteverzuim, personeelsdossiers, verloop,etc. Maar ook andere zaken, zoals het toepassen van nieuwe cao-regelingen en doorvoeren veranderende wetgeving gaan digitaal. Daarnaast heeft HR in de afgelopen decennia te weinig de toegevoegde waarde voor de business laten zien.

‘HR is de minst strategische afdeling’


Uit Brits onderzoek blijkt dat een groot aantal CEO’s en top managers menen dat HR het minst strategische waarde toevoegt van alle managementfuncties. HR zou veel minder tijd moeten besteden aan de eigen afdeling en veel dichter bij de business moeten komen, zodat ze veel beter weten wat de business wil en daarin een proactieve rol spelen.

HR competenties wél nodig…


Natuurlijk heeft een organisatie regelmatig HR competenties nodig; voor een ziekteverzuimbeleid en –begeleiding, voor recruitment, voor ARBO-zaken, beoordelingssystematieken, ontslagzaken, etc. Dit zijn echter competenties die je op bepaalde momenten nodig hebt en niet 365 dagen in het jaar.

…. maar niet continu


Het is dus veel efficiënter om deze competenties in te huren op het moment dat je ze nodig hebt. Dus een recruiter als je nieuwe mensen nodig hebt, een jurist bij ontslagzaken, een ARBO-specialist bij een RI&E, etc.

HR op het hoogste niveau


Grotere organisaties zullen wel een HR Generalist in huis houden die alle processen bewaakt en die op de momenten dat het nodig is de juiste HR specialist naar binnen haalt.

Maar de HR afdeling in zijn huidige vorm? Nee, die is ten dode opgeschreven!

Bron afbeelding

Zullen we rotklusjes doen?
En nu allemaal: Het Fusielied! Dat kan harder!

Gerelateerde berichten

 

Reacties

Nog geen reactie
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
zaterdag 16 februari 2019

Algemene voorwaarden

Adverteren

Help/FAQ

Webwinkel

Auteurs

 
Cron Job Starts
0
Shares