Flexibele arbeid: is een bepaald type contract wel zo flexibel?

Flexibele arbeid: is een bepaald type contract wel zo flexibel? Wilt u als ondernemer niet direct een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd aan een arbeidskracht aanbieden? Bijvoorbeeld omdat u eerst wilt bepalen of de arbeidskracht geschikt is of omdat u niet goed kunt overzien of het goed blijft gaan met uw onderneming?


U bent dan op zoek naar vormen van flexibele arbeid.

Een keuze zou kunnen zijn het aanbieden van een (aantal) arbeidsovereenkomst(en) voor bepaalde tijd. Dat kan niet onbeperkt. Daarnaast worden werkgevers door de Wet Beperking Ziekteverzuim en Arbeidsongeschiktheid Vangnetters (BeZaVa) geconfronteerd met de financiële gevolgen van ziekteverzuim van werknemers die zij tijdelijk in dienst hebben gehad. Die gevolgen kunnen groot zijn.

Niet getreurd, dan de arbeidskracht maar een oproepcontract aanbieden? En gewoon niet meer oproepen als er geen werk meer is, dan hoeft er vast geen loon te worden betaald. Toch? Het arbeidsrecht kent echter twee rechtsvermoedens (onder andere over het gemiddeld aantal gewerkte uren). Als die rechtsvermoedens niet te weerleggen zijn, dan kan die ondernemer wel eens met een aardige loonvordering worden geconfronteerd. En die kans is niet denkbeeldig.

Dan toch maar in plaats van een oproepkracht, een uitzendkracht inhuren en zo de flexibele schil creëren? Een uitzendkracht inhuren is duurder dan zelf een arbeidskracht inhuren.

De meeste hoogleraren arbeidsrecht vinden dat het de hoofdregel  moet zijn dat een arbeidskracht op basis van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd werkzaam is. Payrolling wordt door hen overigens verfoeid. Gelet ook op de rechtspraak is het de vraag of een ondernemer daarbij flexibel is.

U zou ook nog kunnen kiezen voor  het inschakelen van een ZZP’er. Ook dat is flexibele arbeid. De bedoeling is dat er niet op basis van een arbeidsovereenkomst wordt gewerkt, maar klopt dat in de praktijk ook?

Laat u als ondernemer vooraf adviseren over de mogelijkheden en de risico’s verbonden aan een bepaalde vorm van samenwerking! Zodat u niet van een koude kermis thuiskomt omdat dat bewuste contract toch niet zo flexibel is.

Nu al van een koude kermis thuisgekomen? Vraag dan advies over hoe de gevolgen zo veel als mogelijk kunnen worden beperkt.

4 CRM oplossingen voor kleine bedrijven
Alle ballen op de penningmeester!

Gerelateerde berichten

 

Reacties

Nog geen reactie
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
zaterdag 16 februari 2019

Algemene voorwaarden

Adverteren

Help/FAQ

Webwinkel

Auteurs

 
Cron Job Starts
0
Shares