Hoe interview je personeel? 14 adviezen voor het houden van een sollicitatiegesprek

Ik ben ervan overtuigd dat de basis van een groeiende onderneming haar personeel is. Hierbij is het belangrijk dat het nieuwe personeel niet alleen de juiste kwalificaties heeft maar ook past binnen de bedrijfscultuur. Slechts dan zal de gewenste bedrijfsgroei behaald kunnen worden.

 

Zelf heb ik al duizenden sollicitatiegesprekken afgenomen waar ik steeds handiger en gedrevener in ben geworden. Oefening baart kunst! Wanneer ik zelf als sollicitant op het hakblok ging liggen verbaasde ik mij over de onkunde van interviewers, vooral bij MKB-bedrijven. Het was soms echt om te janken hoe slecht het interview verliep en hoe weinig de interviewer van mij te weten kwam door geen of onjuiste vragen te stellen. Ook niet zo gek als je bedenkt dat interviewen vaak als bijzaak wordt gezien, terwijl het een kunst op zich is.

Omdat velen niet het budget hebben om goede en dure externe recruiters in te huren deel ik hieronder mijn tips om jou te helpen bij de groei van je bedrijf.

Stap 1: Stel duidelijke functie-eisen op

Als je zelf niet weet wat je zoekt dan zul je het ook niet vinden. Bedenk goed welke functie-eisen een must zijn en welke een pré.

Stap 2: Laat de sollicitant zich thuis voelen

Bedenk je dat de sollicitant vaak ongelofelijk zenuwachtig is. Heet hem of haar welkom, bied iets te drinken aan en praat over koetjes en kalfjes. Neem de tijd voor dit moment omdat de resultaten van de andere tips positief beïnvloed worden als de sollicitant zich beter op zijn of haar gemak voelt.

Stap 3: Beheers je eerste indruk

Vaak weet de interviewer de eerste minuut al of de kandidaat aangenomen is of niet. Deze keuze beïnvloedt de rest van het gesprek. Vergeet echter niet dat stille wateren diepe gronden hebben. Of dat juist de sollicitant overenthousiast is door zijn of haar zenuwen. Daarom adviseer ik om de eerste indruk in je op te nemen en met een open houding het verdere gesprek in te gaan. Waarom zou je anders nog een uur samen zitten als de keuze al in de eerste minuut gemaakt is?

Stap 4: Stel open vragen

Deze vragen beginnen met wie, wat, waar, wanneer en/of hoe. Door deze vragen te gebruiken geef je de sollicitant alle ruimte om het antwoord in te vullen. Omdat de sollicitant niet de mogelijkheid heeft om met ‘ja’ of ‘nee’ te antwoorden, ontvang je veel uitgebreidere antwoorden, welke natuurlijk waardevoller zijn, om een goed oordeel te kunnen vellen.

Stap 5: Gebruik de STAR-interviewtechniek

Dit is niet voor niets de meest gebruikte interviewtechniek. Bekijk hier een volledige uitleg van deze techniek. Kort samengevat staat STAR voor Situatie, Taak, Actie en Resultaat. Soms plakt de interviewer er nog een extra R achter voor Reflectie.

Deze interviewtechniek geeft je een leidraad en zorgt ervoor dat je niets vergeet. Mijn ervaring is dat sollicitanten vaak zeer algemeen blijven over de werkzaamheden die ze in het verleden hebben uitgevoerd. Als toekomstige werkgever wil je echter weten hoe sterk de kandidaat inhoudelijk is. Als een verkoper bijvoorbeeld vertelt dat zijn ex-werkgever 20% groei heeft behaald, vraag dan d.m.v. deze techniek door wat de verkoper hieraan heeft bijgedragen, wat het netto resultaat was, welke inspanningen hij of zij daarvoor heeft geleverd etc.

 

 

Stap 6: Houd je mond

Laat de sollicitant zo veel mogelijk aan het woord. Hoe enthousiast je ook bent over je bedrijf en product, blijf met deze informatie selectief. Op deze manier benut je de tijd het efficiëntst om erachter te komen wie de sollicitant is. Tevens voorkom je dat de sollicitant zijn of haar antwoorden gaat aanpassen aan de door jou verstrekte informatie.

Stap 7: Wie let op wat?

Als je het sollicitatiegesprek met meerdere mensen houdt is het aan te raden om af te spreken wie zich waarop concentreert. Spreek van tevoren af wie bijvoorbeeld naar de inhoud van de antwoorden kijkt en wie weer een nauwlettend oog heeft op de lichaamstaal.

Stap 8: Creëer een ambassadeur

Door zelf je enthousiasme te tonen, je hartelijke ontvangst en een rondleiding zal de sollicitant enthousiast raken over jouw organisatie. Dit is cruciaal voor gemotiveerd personeel, ook wanneer je iemand echter niet aanneemt. Ondanks de afwijzing zal hij of zij een positieve gedachten over je organisatie blijven houden wat in de toekomst zal uitstralen op andere mensen.

Stap 9: Stel de gouden vraag

Mijn gouden vraag op het einde is altijd: “Is er nog iets waar ik rekening mee dien te houden?” je zult versteld staan wat er soms onverwachts uit de mouw komt. Dit zijn vaak onderwerpen waar je als interviewer wettelijk niet naar mag vragen maar welke wel op het hart van de sollicitant liggen. Denk hierbij aan ziekte, gebreken, negatieve karaktereigenschappen, zwangerschap etc. Dat je deze informatie nu weet is een pluspunt omdat je daardoor een oordeel kunt vellen of en in welke mate het van belang is voor deze functie.

Stap 10: Geef een rondleiding

De sollicitant moet ook voor jou willen werken. Om de sollicitant te overtuigen zou een rondleiding goed kunnen helpen. Stel hem of haar dan meteen voor aan (enkele) collega’s. Hebben jullie een vrijdagmiddagborrel? Nodig hem of haar meteen uit!

Stap 11: Vertel de procedure

Wees duidelijk over hoe het vervolg van de procedure verloopt en waarbij het aan te raden is data iets ruimer te nemen dan je verwacht. Door dit te communiceren voorkom je dat sollicitanten onnodig contact gaan opnemen.

Stap 12: Houd meerdere rondes

Overweeg twee gespreksrondes te houden met verschillende gesprekspartners. Hierdoor vergroot je de kans op een objectief oordeel. Tevens is er de mogelijkheid om tijdens het gesprek door te vragen over een twijfelpuntje van het eerste gesprek.

Stap 13: Referenties

Vraag om minimaal twee referenties. Bel bij voorkeur het kantoornummer en vraag om doorgeschakeld te worden i.p.v. te bellen naar een mobielnummer. Bij een kantoornummer weet je zeker dat meneer Jansen van het bedrijf “Jansen & Zonen” ook echt meneer Jansen is.

Stap 14: Bewaar de gegevens

Misschien was de sollicitant niet geschikt voor deze functie maar dit wil nog niet zeggen dat er geen mogelijkheden zijn in de toekomst. Bewaar daarom de gegevens zodat je deze er weer snel bij kunt pakken indien zich toekomstige kansen voordoen.

Dit waren mijn veertien stappen voor het sollicitatiegesprek. Elk gesprek is weer anders dus klamp je niet vast een deze stappen maar gebruik ze als houvast. Ik wens je heel veel succes met het werven van personeel en hoop dat je met bovengenoemde tips een positieve bedrijfsgroei bereikt!


logoondernemer24website6

 

Bouw aan je ondernemerschap met onze

COMMUNITY, KENNIS, MARKTPLAATS en OPLOSSINGEN

Ondernemer24 helpt je vooruit met onmisbare kennis en een enorm netwerk. Je ontmoet ondernemers, je bent vindbaar in onze community, hebt toegang tot praktische oplossingen en bent op de hoogte van de laatste tips & trends. Met onze zakelijke marktplaats kun je door het plaatsen van gratis advertenties gericht naar opdrachten, experts of bedrijfsmiddelen zoeken. Heb je vragen dan kun je die stellen in ons forum en de beste kortingen hebben we als deals voor je samengesteld.

JA, Ik Meld Me Aan.

 

Nieuw leiderschap gaat van aansturing naar zelfstu...
Vertrouw op je team en laat los

Gerelateerde berichten

 

Reacties 1

Gast - Sebastian op dinsdag 08 december 2015 09:43

Interessant om te lezen!

Interessant om te lezen!
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
zaterdag 16 februari 2019

Algemene voorwaarden

Adverteren

Help/FAQ

Webwinkel

Auteurs

 
Cron Job Starts
0
Shares