Intellectual Property Rights in Brazilië

Een paar weken geleden sprak ik met een ondernemer (we noemen hem Kees) wiens product over de hele wereld wordt verkocht. Hij heeft dit product wereldwijd op naam en op ontwerp gepatenteerd. Hij exporteerde deze producten ook naar Brazilië, waar de lokale partner royalty's voor moest betalen.


Sinds een tijdje echter importeert de Braziliaanse klant geen producten meer van Kees, maar produceert hij het product zelf ( volgens Kees een regelrechte kopie) en zonder Kees nog langer royalty's te betalen. Dat wil Kees natuurlijk niet over zijn kant laten gaan en hij stuurt de Braziliaan een brief waarin hij hem sommeert onmiddellijk met de productie te stoppen en Kees de royalty's te betalen over de verkochte, gekopieerde, producten. Er kwam geen enkel antwoord uit Brazilië en het product wordt nog steeds lokaal geproduceerd. Sterker, op de website van de Braziliaan staat zelfs de naam van het originele  product genoemd, precies onder de naam die het product in Brazilië draagt, zij het in andere letters en een beetje wazig. Bij Kees komt de rook zo onderhand uit de oren. Hij heeft zijn product wereldwijd op naam en ontwerp geregistreerd, dus hij heeft gelijk. Toch?

Uitzonderingen bevestigen de regel


Hoewel in Brazilië Intellectual / Industrial Property goed beschermd is, en het in grote lijnen wel de standaard van de WTO hanteert, zijn er wel een paar verschillen (dat geldt voor meer landen, ook buiten Latijns Amerika).  Voor sommige landen, en ook voor Brazilië, is het noodzakelijk om lokaal nog een aparte registratie aan te vragen. De datum van aanvraag in het eerste land (bijvoorbeeld Nederland) wordt aangehouden als effectieve datum vooropgesteld dat in het geval van naam en ontwerp de aanvraag in Brazilië plaatsvindt binnen zes maanden na de aanvraag in het eerste land.  Dat wist Kees helaas niet. De term wereldwijd is eigenlijk een beetje misleidend en het is zeker zaak om wanneer je in een land als Brazilië de markt op wilt, de lokale wetgeving er nog eens goed op na te slaan. Mocht de lokale partner inmiddels zelf in Brazilië een patent hebben aangevraagd, dan geldt het ‘first to file’ principe.

Royalty's


Komt nog bij dat een royalty's overeenkomst eerst moet worden geregistreerd bij en goedgekeurd door de Brazilian Patent & Trademark Office. Aangezien de royalty's destijds niet als royalty's op de factuur stonden vermeld maar intern als zodanig werden verrekend,  staat Kees hier ook niet zo sterk. Royalty's mogen in Brazilië bovendien pas worden berekend wanneer het product officieel in Brazilië is geregistreerd, en dat was het toen niet.

Voor Kees heb ik een van mijn lokale contacten, gespecialiseerd in IPR,  in Brazilië ingeschakeld om te kijken wat er nog mogelijk is. Overigens betekent het niet dat Brazilië voor Kees nu een verloren markt is. Er moeten alleen andere wegen worden bewandeld en het gaat wel flink wat tijd kosten.

Tip voor iedereen die met IPR te maken krijgt: Bereid u grondig voor en maak een risico-analyse waarin  u ook uw potentiële partner(s) onder de loep neemt. Spreek met bedrijven die reeds langer op de Braziliaanse markt aanwezig zijn en vraag naar hun ervaringen. Zoek op internet naar informatie. Wanneer u voor uzelf heeft besloten om de Braziliaanse markt op te gaan, laat de registratie dan uitvoeren door een Braziliaans bedrijf dat in IPR is gespecialiseerd.

Het patenteren van producten voor Brazilië is altijd het overwegen waard want binnen de Mercosur geldt vrij verkeer van goederen en uw gekopieerde en in Brazilië geproduceerde product kan dus ook in andere Mercosur landen worden verkocht. Voorkomen is beter dan genezen!

Het internet in 2017 (Infographic)
Help! Wij veranderen!

Gerelateerde berichten

 

Reacties

Nog geen reactie
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
woensdag 20 maart 2019

Algemene voorwaarden

Adverteren

Help/FAQ

Webwinkel

Auteurs

 
Cron Job Starts
0
Shares