Ook last van het 'shiny object syndrome'?

Mensen zijn soms net eksters. Eksters staan erom bekend dat ze alles wat glimt, glanst en weerspiegelt meeslepen naar hun nest. Volgens de Vogelbescherming komt dit gedrag voort uit de enorme nieuwsgierigheid van eksters. Alles wat ook maar een beetje anders is, moet worden onderzocht.


Ook mensen hebben vaak last van dit 'shiny object syndrome', zoals ik het laatst op een bijeenkomst genoemd hoorde worden. Mensen die te kampen hebben met dit syndroom hangen zich niet vol goud, maar vinden alles leuk. Ze zijn overal voor in, zeggen overal ja op en hun interesses lopen alle kanten op. Op het werk trekken ze van alles naar zich toe, gewoon omdat ze het allemaal leuk vinden.

So much to do, so little time


Het lijkt misschien heerlijk om zo enthousiast te zijn, maar het kan ook vervelende kanten hebben. Het betekent namelijk ook dat focus totaal ontbreekt. Ook heb je geen diepgaande kennis van één ding, maar weet je van heel veel verschillende dingen iets af. Je ziet overal mogelijkheden en kansen en verzucht: "So much to do and so little time". Zelf heb ik wel eens tegen iemand gezegd dat ik waarschijnlijk niet lang genoeg leef om alles wat ik nog zou willen te doen en zo voelde het ook echt. Diepe zucht...

Zoektocht


Ik dacht slim te zijn en werd communicatieadviseur. Lekker breed werkveld en zeker als je in een kleine organisatie zit, kun je heel veel naar je toe trekken. Dat deed ik dan ook. Tot het na ruim tien jaar toch begon te kriebelen, want ik deed wel van alles, ik vond het leuk en was er best goed in, maar was dat het dan? Dat was het begin van een zoektocht die uiteindelijk een paar jaar duurde en waarin ik langzaam maar zeker ontdekte wat er onder die brede interesse schuilging: mijn DNA. Datgene waar ik echt voldoening uithaal, waar ik goed in ben en waar ik 's ochtends mijn bed voor uitkom. In mijn geval: organisaties & ondernemers helpen meer te werken vanuit hun DNA en dat verhaal consequent te vertellen - in woorden en daden.

Knagend gevoel


Als je alles leuk vindt om te doen, lijkt het misschien alsof je al vanuit je DNA werkt en optimaal gebruik maakt van je potentieel. De vraag is: is dat ook echt het geval? Het 'shiny object syndrome' kan je blik vertroebelen, waardoor je niet de moeite neemt om dieper te graven als je verderop iets ziet blinken. Het gebrek aan focus kan ervoor zorgen dat je ontzettend veel plezier in je werk hebt, maar toch achterblijft met een knagend gevoel. Is dit alles? Benut ik eigenlijk wel mijn volledige potentieel?

Oogkleppen


Misschien handig om als ekster een voorbeeld te nemen aan een paard. Eentje met oogkleppen op welteverstaan. Doe oogkleppen op en laat je niet afleiden. Neem de tijd om naar binnen te gaan en daar te zoeken naar die joekel van een diamant waar al die kleine glimmertjes bij in het niet vallen. Succes met je zoektocht!

Bron afbeelding

Het ondernemerschapsaspect waar je snel je ogen vo...
4 CRM oplossingen voor kleine bedrijven

Gerelateerde berichten

 

Reacties 1

[&] Dit artikel is eerder geplaatst op B2B Contact. [&]

[&] Dit artikel is eerder geplaatst op B2B Contact. [&]
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
zondag 17 februari 2019

Algemene voorwaarden

Adverteren

Help/FAQ

Webwinkel

Auteurs

 
0
Shares