Summertime: tijd voor zelfreflectie als ondernemer!

Het is weer summertime. Heerlijk in de zon met een piña colada onder de palmboom. Het warme zand streelt jouw voeten. Jouw uitzicht is de blauwe zee, waarin je af en toe een verfrissende duik neemt. Heerlijk. Even niks moeten en rust. Even tijd voor zelfreflectie. Waarom gaat het niet zoals je wilt? Of hoe kun je als ondernemer nog beter worden? Waarin blink je uit of wat zijn jouw valkuilen? Goede vragen om eens bij het lezen van deze blog over na te denken vanuit jouw strandstoel.

Juist als zee en strand even jouw terrein zijn. Menig ondernemer stelt zich deze vragen niet en werkt maar door. Tijd voor vakantie hebben ze niet, laat staan dat ze tijd vrij maken om zichzelf deze vragen te stellen. En toch is het belangrijk. Want daardoor dwing je jezelf dieper in jouw ondernemersziel te kijken. En dat levert ook wat op. Zelfreflectie is één van de 5 geheimen om als ondernemer succesvol te zijn (lees de blog De 5 geheimen achter het succes van echte ondernemers).

Leren door zelfreflectie

Zelfreflectie is op een ander manier naar jezelf kijken en jouw vaste patronen in gedrag en houding leren ontdekken. Door zelfreflectie leer je als ondernemer makkelijker de valkuilen te vermijden en jouw kwaliteiten beter te benutten. Je leert meer wat je als ondernemer bij de ander oproept. Hoe kijk je dan naar jezelf? Wat zijn jouw blinde vlekken, die iedereen ziet behalve jezelf? Je kunt daarvoor de methode gebruiken om vanuit jouw kracht en kwaliteiten te kijken in de spiegel. Want jouw kwaliteiten kennen ook valkuilen en die wil je voorkomen. Staar je niet te veel blind op de zwakke punten, want veelal zijn deze punten niet echt te verbeteren.

Kwaliteiten

Benoem daarvoor eerst jouw kwaliteiten. Wat zijn nu precies jouw sterke punten? Wanneer ben je trots op jezelf? In welke situaties komen jouw sterke punten tot uiting?

Valkuilen

Welke vaste patronen ontdek je daarin? Wat roept jouw overtuigingen op bij anderen? Hoe zien anderen jou? Wat deed je? Hoe is het afgelopen en wat heb je gemerkt bij anderen? Roep je irritaties op en hoe merk of voel je dat?

Lijst

Om het iets makkelijker te maken, heb ik een aantal belangrijke kwaliteiten van de ondernemer op een rij gezet. Loop ze eens bij langs en vraag je zelf af welke kwaliteiten bij jou passen. En ook welke valkuilen daarbij horen en als belangrijkste wat je er aan kunt doen. Daarvan zie je enkele voorbeelden.

Herkenbaar?

En, heb je als ondernemer één of meer kwaliteiten herkend? En hoe ga je om met de valkuilen? Heb je kritisch naar jezelf gekeken? Weten waar de kwaliteiten en valkuilen als ondernemer liggen is belangrijk voor jouw succes. Voortdurend open staan voor kritiek en leren van eigen ervaringen en van anderen zijn belangrijk om jezelf te verbeteren of te veranderen. Wie dat inziet, boekt persoonlijke vooruitgang als ondernemer.

Hoe verder?

Als je weet hoe je als ondernemer functioneert en welke kwaliteiten je hebt , kun je stappen maken in jouw ontwikkeling en proberen de valkuilen te vermijden. Hoe kun je jezelf dan veranderen of verbeteren? Ik geef een paar voorbeelden:

  • Trainen: Ga af en toe naar een training. Besteed bijvoorbeeld aandacht het ontwikkelen van meer empathie.
  • Balans zoeken: Zorg dat je jouw werk zo organiseert dat het werk en privéleven in balans zijn. Bij onbalans naar werk slaan kwaliteiten als doorpakken en daadkracht sneller om in de valkuilen als drammen en ongeduld. Je kunt bij een goede balans meer relativeren.
  • Juiste houding vinden: sta open voor de mening van anderen. Laat je bijstaan door een adviseur of coach als dat nodig is. Dat is beter dan zelf door te modderen met de mindere kanten van jouw kwaliteiten. Uit de weg gaan helpt niet. De valkuilen negeren evenmin.
  • Ontwikkel vaardigheden: Leer bijvoorbeeld te tellen tot tien, voordat je de mond als eerste open doet en als haantje de voorste het zo goed weet.
  • Netwerken: Ga (meer) netwerken. Daardoor hoor je hoe anderen zaken oppakken, ervaren en ermee omgaan. Dat biedt ook inzicht in de wijze waarop jij je als ondernemer manifesteert.

En nu?

Nu rest de vraag: Wat ga jij als ondernemer doen in the summertime? Biedt dit verder stof tot nadenken of heb je geen zin om in de spiegel te kijken? Durf je de zelfreflectie aan? Ik ben benieuwd. Eén ding is zeker: jij bent het gezicht van de onderneming. Vergeet dat niet!


logoondernemer24website6

 

Bouw aan je ondernemerschap met onze

COMMUNITY, KENNIS, MARKTPLAATS en OPLOSSINGEN

Ondernemer24 helpt je vooruit met onmisbare kennis en een enorm netwerk. Je ontmoet ondernemers, je bent vindbaar in onze community, hebt toegang tot praktische oplossingen en bent op de hoogte van de laatste tips & trends. Met onze zakelijke marktplaats kun je door het plaatsen van gratis advertenties gericht naar opdrachten, experts of bedrijfsmiddelen zoeken. Heb je vragen dan kun je die stellen in ons forum en de beste kortingen hebben we als deals voor je samengesteld.

JA, Ik Meld Me Aan.

 

7 juridische tips bij het sluiten van contracten
Ben jij een goede vriend?

Gerelateerde berichten

 

Reacties

Nog geen reactie
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
zondag 17 februari 2019

Algemene voorwaarden

Adverteren

Help/FAQ

Webwinkel

Auteurs

 
Cron Job Starts
0
Shares