Van zolderkamer tot kantoorruimte – tips & tricks

Veel startende ondernemers beginnen vanuit huis. Dit is een vrij logische stap omdat je als startende ondernemer liever jouw kapitaal investeert in zaken die de productie vergroten. Een kantoorruimte draagt in veel gevallen niet direct bij aan het vergroten van de productie.


Maar ook als je uit huis werkt, is het aan te raden om een speciale kamer in te richten voor werk doeleinden. Hierdoor zorg je voor een betere scheiding tussen werk en privé en kun je effectiever werken.

Vaak kiest men voor een kamer in de woning die niet veel gebruikt wordt: een garage, een extra slaapkamer of de zolder. Bij het transformeren van een van deze ruimtes komt een hoop kijken.

In dit artikel vind je een aantal tips om rekening mee te houden als jij van plan bent om binnenkort te klussen en jouw zolder jouw kantoorruimte te maken!

Wat is aan te raden voor het transformeren van een zolder naar een kantoorruimte?


Het transformeren van een zolder naar een kantoorruimte of werkkamer is relatief eenvoudig omdat je geen sanitaire voorzieningen of een keuken hoeft in te bouwen. Hierdoor is de zolder erg geschikt als kantoorruimte.

Het is aan te raden om verbouwen professioneel aan te pakken. Begin dus eerst met een plan en een ontwerp, verzamel alle materialen en begin dan pas met het daadwerkelijke verbouwen zelf (of laat dit door een timmerman doen).

Daarnaast is het aan te raden om een dakkapel in te laten bouwen. Hierdoor krijg je meer ruimte en daarnaast is het eenvoudiger om meer natuurlijk lichtinval binnen te krijgen. Genoeg natuurlijk licht is belangrijk zodat je je goed kunt concentreren dus zorg voor voldoende licht.

Geen aftrekposten bij het verbouwen van zolderkamer tot kantoor


Waar je rekening mee moet houden is dat je bij het transformeren van jouw zolderkamer of garage je in bijna 99% van alle gevallen de verbouwing of kosten niet kunt aftrekken voor de belasting. De belastingdienst zal namelijk oordelen dat jouw werkplek nog steeds ook de originele functie (lees: een woning) bekleedt.

Niet alleen de gebruikskosten als elektriciteit en gas kunnen niet afgetrokken worden. Ook de onderstaande zaken kunnen helaas niet worden afgetrokken voor de belasting:

⦁ Het leggen van een vloer voor de zolderruimte.
⦁ Het aanmaken van extra stopcontacten in de wand.
⦁ Het stukadoren van een de muren en scheidingsmuren.
⦁ Alle andere materialen die gebruikt worden voor de verbouwing.

Een voorbeeld situatie


Een loopbaancoach besluit om haar onderneming vanuit haar privéwoning te runnen. De zolder werd verbouwd tot een kantoorruimte inclusief pantry. Deze kamer werd niet meer gebruikt voor opslag of woonvoorziening maar werd volledig voor haar onderneming gebruikt.

In overleg met een makelaartaxateur is de waarde van het huis vastgesteld na de verbouwing. Het verschil werd daarna op de bedrijfsbalans geactiveerd.

Investeringsaftrek


Aangezien de gehele inkomst in de nieuwe kantoorruimte werd verdiend, maakte de loopbaancoach gebruik van de investeringsaftrek en schreef de inrichtingskosten af op de belasting. De belastinginspecteur gaf echter aan dat dit niet aanvaardbaar was en de rechter was het hier mee eens.

De rechter gaf aan dat de investeringen voor het transformeren van de zolderkamer op zijn gegaan in het privévermogen. Omdat er nog steeds geleefd wordt in de woning, heeft het ombouwen van de zolderkamer tot kantoorruimte er niet voor gezorgd dat de woning haar oorspronkelijke functie had verloren.

Conclusie


Het hoeft dus niet altijd lonend te zijn om jouw kantoorruimte in je zolder te plaatsen. Zet alle pluspunten tegenover de minpunten en kijk dan of een normale kantoorruimte misschien niet beter bij je past. Als je nog niet helemaal klaar bent om full time in een kantoor te zitten, is er altijd de optie om een flexibele kantoorruimte te huren.

Hieronder zie je tot slot nog twee voorbeelden. In het eerste voorbeeld gaat het om een kleinschalig thuiskantoor/werkruimte. In het tweede voorbeeld is een zolder tot kantoor en showroom omgebouwd!7 keigoede creatieve krijtbord slogans
Hee! Dat was MIJN idee! (toch?) wederzijds vertrou...

Gerelateerde berichten

 

Reacties

Nog geen reactie
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
donderdag 21 maart 2019

Algemene voorwaarden

Adverteren

Help/FAQ

Webwinkel

Auteurs

 
0
Shares