Vijf valkuilen waar freelancers voor uit moeten kijken

Als freelancer werkt u per opdracht en gaat u dus per opdracht een overeenkomst aan. Freelance werken geeft over het algemeen een gevoel van vrijheid. Een freelancer moet uitkijken voor een aantal valkuilen, in dit artikel hebben we een aantal valkuilen beschreven waar een freelancer voor uit moet kijken. Misschien herkent u ze wel.

 

1. Onder de prijs werken

U bent net begonnen en wilt natuurlijk heel graag nieuwe opdrachten, u bent goed in uw werk en u verdient dan ook een eerlijke vergoeding voor uw werk. Een valkuil is dat veel freelancers onder de prijs werken. Hoe komt u erachter dat u onder de prijs werkt? Heel simpel, heeft u voldoende werk en levert u alles steeds goed af en de opdrachten komen steeds maar binnen dan zou het best eens kunnen dat u onder uw prijs werkt.


Wees voorzichtig om opdrachten per uur af te rekenen als het niet nodig is. Als u namelijk een uurprijs hanteert zult u zichzelf verplicht voelen om uw werk sneller af te hebben omdat anders de prijs voor de klant te hoog uit gaat vallen. Sommige werkzaamheden hebben nu eenmaal tijd, geduld en expertise nodig. Hier zal een klant voor moeten betalen. Het is beter een totaalprijs te maken zodat u rustig en goed aan het werk kan.

2. Teveel aandacht naar 1 klant


Geen één klant heeft het recht om een monopolie op uw tijd te hebben, ook al denkt hij of zij dat hij goed voor het werk betaalt. Als 1 klant bijna al uw tijd opslokt dan lijkt het meer op een baas – werknemer relatie dan een klant – freelancer relatie. Vergeet niet dat u tijdens de opdracht ook tijd moet besteden aan uw netwerk en nieuwe opdrachten moet binnenhalen. Zorg dat u kunt ‘ademhalen’ en kijk uit dat een opdrachtgever uw uren niet gaat dicteren.

3. Uzelf en uw dienst verkopen valt tegen


Een andere grote valkuil voor freelancers is dat ze vaak problemen hebben met zichzelf en hun dienst te verkopen. Zorg dat u een plan van aanpak hebt en weet hoe u uw dienst gaat verkopen. Voor verkooptips kunt u onder de rubriek ‘sales’ meerdere artikelen vinden.

4. Altijd een ‘ja” verkopen


De meeste freelancers zijn in het begin blij met elke opdracht die ze krijgen. Ook al past een opdracht niet bij ze en daardoor allerlei problemen ontstaan. Heeft u bijvoorbeeld niet genoeg ervaring of kennis voor een opdracht dan kost het extra geld en energie om deze tot een goed einde te brengen, met het risico dat u de opdracht helemaal niet tot een goed einde brengt. Wat uiteindelijk weer tot reputatieschade leidt. Soms is het beter een ‘nee’ te verkopen.

5. Niet genoeg tijd in bestaande klanten steken


Tevreden klanten zijn de beste reclame en potentiële opdrachtgevers luisteren graag naar aanbevelingen die uit hun netwerk komen. Zorg dus dat u af en toe iets van u laat horen, stuur bijvoorbeeld een kerstkaart met kerst of toon af en toe interesse in de cliënt en zijn zaak. Zorg dat u in the picture blijft bij uw bestaande klanten.
De Informatieplicht bij algemene voorwaarden
Liquiditeitsproblemen? Herstructurering loont!

Gerelateerde berichten

 

Reacties

Nog geen reactie
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
woensdag 20 maart 2019

Algemene voorwaarden

Adverteren

Help/FAQ

Webwinkel

Auteurs

 
Cron Job Starts
0
Shares