Als bedrijf je voorbereiden op brand of ongeluk

Om voorbereid te zijn op brand en ongevallen, moet sinds 1994 elk bedrijf in Nederland bedrijfshulpverleners (BHV’ers) hebben.  BHV’ers zijn medewerkers van het bedrijf die een BHV cursus hebben gevolgd. Zij zijn in staat om een beginnende brand te blussen, eerste hulp te verlenen en een gebouw te ontruimen.

Arbeidsongevallen

Jaarlijks wordt er in bedrijven 300.000 keer eerste hulp verleend. Veel van deze bedrijfsongevallen leiden jaarlijks tot blijvende arbeidsongeschiktheid. Door snelle eerste hulp en een preventieve taak wordt veel grote schade voorkomen.

Bedrijfshulpverleners

De Arbo-wet verplicht de werkgever om één of meerdere personen aan te wijzen voor de functie BHV. Voor de werkgever is het belangrijk dat er altijd voldoende BHV’ers aanwezig moeten zijn. Ook in de vakantie en tijdens nachtdiensten. Een werknemer dat vaak weg is, kan beter geen bedrijfshulpverlener worden. Op basis van een RI&E wordt bepaald hoeveel BHV’ers het bedrijf moet hebben.  Het verschilt per bedrijf hoeveel BHV’ers er moeten zijn omdat elk bedrijf verschillende risico’s hebben.

BHV basis en BHV herhaling

De opleiding voor bedrijfshulpverlening moet voldoende zijn zodat de BHV’er adequaat kan handelen en de taken van de BHV’er kan uitvoeren. Medewerkers die nog nooit een BHV cursus hebben gevolgd moeten een BHV basis volgen en BHV’ers waarvan het certificaat bijna is verlopen kunnen een BHV herhaling volgen. Zo blijven de kennis en vaardigheden op peil. De bedrijfshulpverlening heeft een voorpostfunctie. Dit omdat de werknemers al aanwezig zijn op de werkplek en snel kunnen reageren. Wanneer de deskundigheid en hulpmiddelen niet voldoende zijn, moeten ze hulp van buiten inroepen zoals de brandweer of ambulance. In de tussen tijd moeten ze zelf doen wat mogelijk is om gevaar en letsel te beperken. De taak van de bedrijfshulpverlener is dus vooral “erger voorkomen”.

Beste Opleider van Nederland

101BHV.nl is in december 2015 verkozen tot Beste Opleider van Nederland in de categorie ‘Arbo & Veiligheid’. Rick Boelens, eigenaar van 101BHV.nl, is trots op de titel: “deze prijs geeft vertrouwen en motivatie voor de toekomst. We werken er hard aan om de grootste en beste BHV-opleider van Nederland te worden. Dit is een mooie stap in de goede richting”. 101BHV.nl is één van de weinige opleiders met een landelijke dekking waarbij je 1 persoon kan aanmelden voor een cursus in de buurt.

Mijn doel? De (belasting)wereld een beetje beter m...
De gevolgen van Prinsjesdag 2016 voor ondernemers ...

Gerelateerde berichten

Algemene voorwaarden

Adverteren

Help/FAQ

Webwinkel

Auteurs

 
0
Shares