Zo tik je een onweerstaanbare offerte!

Alleen als ik zeker weet dat ik de opdracht krijg, tik ik een offerte. Ik geef het tijdspad aan, bepaal de kosten en omschrijf de geplande werkzaamheden. Stiekem schrijf ik helemaal geen offerte, maar een opdrachtbevestiging. De reden? Ik houd niet van zinloos werk. En een offerte schrijven die nergens toe leidt, dat is verspilde energie.

 

Vage informatie? Dan eerst overleg


Wekelijks krijg ik offerteaanvragen binnen. “Ik wil 50 blogs over het onderwerp marketing. Als je een scherpe offerte maakt, mag je iedere week minimaal 10 blogs schrijven!” Wow: gaaf! Dan kom ik snel bij zinnen. Geen telefoonnummer? Wat is het doel eigenlijk van de site? Veel vragen, geen antwoorden. Op basis van vage informatie kan ik geen offerte brouwen. Ik mail dat ik graag telefonisch overleg en hoor nooit meer iets van de mysterieuze offerteaanvrager. Ik ben niet eens verbaasd. De aanvrager wilde namelijk geen officiële offerte, maar alleen mijn tarieven peilen.

Samen aan de slag: behoeftebepaling


Ander voorbeeld. Een paar weken terug werd ik gebeld: een ondernemer wilde een overtuigende webtekst, maar wist niet precies hoe. Of ik een offerte kon tikken? Ik gaf aan dat ik eerst meer helderheid nodig had om te weten wat hij wilde. Samen gingen we aan de slag, we overlegden over de inhoud, de structuur, bepaalden het doel van de tekst en uiteindelijk schreef ik de opdrachtbevestiging. Inderdaad, een opdrachtbevestiging. We hadden immers alles al tot in detail besproken. Het resultaat? De opdrachtgever was tevreden en al snel kwamen er meer opdrachten mijn kant uit.

Offerte upgraden tot opdrachtbevestiging


Is het schrijven van een offerte dan altijd zinloos? Bijna altijd. Alleen als de opdracht kristalhelder is, en er zijn meerdere kapers op de kust, dan is het schrijven van een offerte verstandig. Denk bijvoorbeeld aan een aanbesteding. In alle andere gevallen kun je de offerte beter zo rap mogelijk upgraden tot een opdrachtbevestiging!

Wat is Br@inbound marketing?
Zzp'er op vakantie: wel even slim plannen

Gerelateerde berichten

 

Reacties

Nog geen reactie
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
donderdag 21 maart 2019

Algemene voorwaarden

Adverteren

Help/FAQ

Webwinkel

Auteurs

 
0
Shares