Zzp'er op vakantie: wel even slim plannen

Ik ben op vakantie geweest. Mijn reis had ik vorig jaar november al geboekt, toen februari nog veilig ver weg leek. En wat gebeurde er? Vlak voordat ik zou gaan vertrekken kwam er een offerteverzoek. Van een nieuwe opdrachtgever, die ik graag van dienst wilde zijn. Ik leverde mijn offerte aan met gemengde gevoelens: krijg ik de opdracht, dan is dat geweldig, maar krijg ik de opdracht niet, dan is het eigenlijk ook wel goed. Dan kan ik me rustig voor gaan bereiden op mijn vakantie.

 

Zzp'er op vakantie: wel even slim plannen


Ik kreeg de opdracht wel, en de opdrachtgever vond het geen probleem dat ik er even tussenuit zou zijn. Fijn, maar het was een heel gegoochel om de opdracht uitgevoerd te krijgen met die tussendoor week uit het schema. Het betekende in de praktijk dat ik vrijwel tot in het vliegtuig heb gewerkt, en net na de landing op de terugreis alweer achter mijn laptop zat. Deze gang van zaken is wat mij betreft niet voor herhaling vatbaar.. Maar hoe moet het dan wel?

Hoe moet je als zzp-er dan een vakantie plannen? Moet ik een volgende keer zo’n onverwachte opdracht dan maar laten schieten? Of moet ik gewoon niet meer op vakantie gaan? Of alleen met toestemming. Of net na een opdracht. Maar dan kan ik nog een offerteverzoek mislopen. Voor zzp-ers als ik is het plannen van een vakantie een heel getob.

Via internet kom ik aan de weet dat blijkbaar zo’n 80% van de zzp-ers bereikbaar blijft voor zijn of haar opdrachtgever tijdens de vakantie. En meer dan 60% daarvan wordt er zelfs door de opdrachtgever toe verplicht! Doorwerken tijdens je vakantie, het is een manier. En natuurlijk wil je die ene opdracht niet mislopen omdat je ergens lag te luieren. En wil je die nieuwe opdrachtgever niet teleurstellen waardoor hij misschien op zoek gaat naar een ander en alle vervolgopdrachten automatisch ook aan je neus voorbijgaan. Dat zijn dure reisjes.

Maar zeker een eenpitter moet  ook tijd inruimen voor rust. Als je overspannen raakt ben je helemaal ver van huis.  Zover laat je het natuurlijk niet komen! Ook met een volle agenda en met een eigen bedrijf gun je jezelf op z'n tijd wat rust en vermaak zonder met je hoofd in je agenda te blijven zitten.

Een paar tips voor wat welverdiende en goed geplande vrije tijd:

  1. Zoek uit wat de stille tijd is in jouw branche. Ben je verbonden aan de bouw, dan ligt het voor de hand dat je in de bouwvak vakantie neemt. In het  najaar vinden veel events plaats, dus ik ben altijd voorzichtig met het plannen van een vakantie in die tijd van het jaar.
  2. Spreid je vakantie.  Ga liever 3 x een week weg dan een hele maand (tenzij je zeker weet dat je sector die maand plat ligt). Een weekje niet bereikbaar zijn is te overzien, ook voor je opdrachtgever. Als hij een hele maand niet op je diensten kan rekenen wordt het ingewikkelder.
  3. Wees eerlijk en licht je opdrachtgever in als je al een vakantie hebt gepland in de periode dat de opdracht gaat lopen. In veel gevallen valt er best wat te schuiven met data om de vakantie heen. Als je het bespreekbaar maakt is vast een oplossing naar beider tevredenheid te vinden.
  4. Laat een duidelijke out-of-office achter. Het bericht bevat de begin en einddatum van je vakantie en laat duidelijk weten dat je tijdens je vakantie niet bereikbaar bent. Meld dat je bij terugkeer zsm contact op zult nemen. Stel dit bericht in op 1x zenden naar hetzelfde emailadres. Heb je veel buitenlandse contacten stel de tekst dan in correct Engels op.
  5. Combineer en organiseer.  Ik ken iemand die tijdens zijn vakantie altijd intensief acquireert in het buitenland. Twee vliegen in 1 klap. Daar moet je overigens wel tegen kunnen, want je neemt je werk dan natuurlijk wel mee op vakantie. Sterker nog: in zo'n geval maak je van je vakantie weer (en misschien meer) werk.
  6. Ben je gebonden aan de schoolvakanties en is dat voor jou een drukke werkperiode? Overweeg dan eens buiten het seizoen een weekje weg te gaan. Zonder gezin, maar alleen, of met een vriend(in) of groep. Ben je er toch even uit zonder problemen te krijgen met je werkzaamheden. Natuurlijk ‘mag ‘ je partner dat dan ook terwijl jij een week het thuisfront runt (al dan niet met je laptop op schoot). Tijdens de schoolvakantie blijf je dan lekker in eigen land, bereikbaar en beschikbaar als nodig.
  7. En tenslotte mijn persoonlijke supertip: Vlieg naar een plek waar geen internet is. Dan ben je gegarandeerd even los van de hele boel en is je onbereikbaarheid gerechtvaardigd. Mijn laatste vakantie was een wandeltocht door de Sahara. Een fantastische ervaring en geen enkel bereik: probleem opgelost!
Zo tik je een onweerstaanbare offerte!
Klantgestuurde businessmodellen in opkomst

Gerelateerde berichten

 

Reacties

Nog geen reactie
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
donderdag 21 maart 2019

Algemene voorwaarden

Adverteren

Help/FAQ

Webwinkel

Auteurs

 
0
Shares